Positief beeld van veteraan

Nederlanders hebben een positief beeld van veteranen en associëren hen met kenmerken als plichtsgetrouw, behulpzaam, moedig, dapper en trots. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van het Veteraneninstituut en Blauw Research dat vandaag is gepresenteerd.

Uit het onderzoek, met zo’n 1000 deelnemers, blijkt tevens dat het vertrouwen in de krijgsmacht weer toeneemt. Sinds 2009 had zich een daling ingezet. Driekwart van de Nederlanders acht de krijgsmacht 'beslist nodig'.

Waardering

De waardering die Nederlanders hebben voor veteranen van verschillende oorlogen en vredesmissies loopt uiteen. 8 op de 10 Nederlanders geeft aan (zeer) veel waardering te hebben voor militairen die recentelijk zijn ingezet in de strijd tegen piraterij voor de kust van Somalië.

De waardering voor Indië- en Nieuw-Guineaveteranen is echter gedaald tot ongeveer 55%. Voor veteranen van de overige voorgelegde missies in Libanon, Srebrenica, Irak en Afghanistan heeft ongeveer tweederde van de respondenten (veel) waardering.

Positieve discriminatie

Bijna een derde van de deelnemers aan het onderzoek gunt veteranen een voorkeurspositie op de arbeidsmarkt. 43% vindt militaire uitzendervaringen van toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt en 4 op de 10 Nederlanders zou als werkgever graag jonge veteranen in dienst hebben.