Rutte over aanvullend bezuiningspakket

In de ministerraad is vandaag gesproken over de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) en een aanvullend bezuinigingspakket voor 2014.

Het kabinet heeft naar aanleiding van de cijfers van het CPB besloten om dit jaar niet extra te bezuinigen. Voor 2014 heeft het kabinet een aanvullend pakket van €4,3 miljard aan bezuinigingen opgesteld. Het uitgangspunt hierbij is ‘werk boven inkomen’. De aanvullende bezuinigingen leiden ertoe dat het begrotingstekort in 2014 en verder weer binnen de Europese grens van 3% van het bruto binnenlands product (bbp) komt.

Maatregelen

Minister-president Rutte lichtte de maatregelen uit het pakket toe tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. ‘We vragen opnieuw aan iedereen in Nederland om een inspanning te leveren’, aldus Rutte. Zo wordt de nullijn voor ambtenaren verlengd met een jaar, worden de belastingschijven en heffingskortingen bevroren en wordt geld dat gereserveerd was voor lastenverlichting voor bedrijven ingezet om het begrotingstekort terug te dringen.

Rutte benadrukte dat het kabinet heeft gekozen voor een pakket dat volgend jaar de begroting weer op het juiste spoor brengt, maar ook zoveel mogelijk mensen aan het werk houdt. Als impuls voor de werkgelegenheid in de bouw trekt het kabinet daarom in 2014 extra geld uit voor een aantal infrastructurele projecten. Het kabinet reserveert daarnaast 300 miljoen euro om het koopkrachtverlies van mensen met een laag inkomen te beperken

Gezamenlijke aanpak

Het kabinet gaat nu eerst in gesprek met werknemers en werkgevers over het pakket. Vervolgens spreekt het kabinet met de verschillende politieke partijen. Rutte benadrukte dat het kabinet open staat voor een andere invulling van de plannen, zolang hiermee de problemen in Nederland worden aangepakt. ‘Het is ons in Nederland altijd gelukt om dwars door alle partijen en maatschappelijke organisaties heen te komen tot een gezamenlijke aanpak,’ aldus Rutte. Hij is er van overtuigd dat dit ook nu weer zal lukken: ‘Er is niets mis met Nederland wat we niet kunnen repareren met wat sterk is aan Nederland.’