Timmermans bepleit meer openheid Papua

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft gepleit voor toegang van internationale media en maatschappelijke organisaties tot de Indonesische provincies Papua en West-Papua.

Hij deed dit in een gesprek met het hoofd van een speciale eenheid van de Indonesische regering voor versnelde sociaaleconomische ontwikkeling van de provincies Papua en West-Papua, Bambang Darmono.

Timmermans: ‘Gebrek aan transparantie leidt tot misverstanden en vooroordelen. Meer openheid is ook in belang van Indonesië.’

Darmono brengt een tweedaags bezoek aan Nederland om het Indonesisch beleid voor beide provincies toe te lichten. Timmermans sprak met hem over de ervaringen die zijn opgedaan sinds oprichting van de eenheid door de Indonesische president in oktober 2011.

Tijdens zijn bezoek aan Jakarta op 20 en 21 februari kondigde Timmermans aan dat Nederland een community policing-programma zal steunen in de provincies Papua en West-Papua, dat gericht is op een betere verstandhouding tussen politie en bevolking, met aandacht voor mensenrechten en culturele verschillen.

De heer Bambang Darmono op bezoek bij minister Timmermans