Video: Kamp bezoekt bouw van offshore-platformen

Minister Kamp van Economische Zaken heeft op maandag 4 maart 2013 een bezoek gebracht aan Heerema Fabrication Group in Zwijndrecht. Heerema is specialist in grote projecten op zee en liet de minister de bouw van 2 offshore-platformen zien. Netbeheerder TenneT is opdrachtgever en gaat met deze "stopcontacten op zee" windparken in het Duitse deel van de Noordzee aansluiten aan het hoogspanningsnetwerk op land.

VOICE-OVER: Dit gigantische bouwwerk is de nieuwste trots van de Nederlandse offshore-industrie. Het platform, de DolWin1 gaat dienst doen als transformator voor Duitse windmolens.
Minister Kamp was door producent Heerema uitgenodigd om het gevaarte van dichtbij te bekijken.
MINISTER KAMP: U brengt ons even naar boven? Goed zo.
VOICE-OVER: De Nederlandse offshore-industrie behoort tot de top vijf van de wereld.
In Europa zijn we betrokken bij alle windenergieprojecten op zee.
De DolWin1 is een project van de Nederlandse energietransporteur TenneT die ook op de Duitse markt opereert.
MEL KROON: Het unieke aan dit project is dat hier een 'converter station' gebouwd wordt dat later 100 kilometer op zee komt te staan. Dat is wereldwijd nog nergens gedaan.
VOICE-OVER: De minister was onder de indruk van het bouwwerk.
KAMP: Dit is een enorm project.
Ik geloof voor een bedrag in totaal van 700 miljoen euro.
Het is twee jaar geleden begonnen op de tekentafel en nu, twee jaar later staat het hier. Het is ongelooflijk.
Ik begrijp niet hoe je in zo'n korte tijd zoiets indrukwekkends kunt maken.
VOICE-OVER: Het tweede platform, de HelWin2, is inmiddels in de maak.
Al met al levert het werk op voor duizenden mensen.
Heerema leidt daarvoor voor een deel zelf personeel op.
TINO VINKESTEIJN: Wij hebben hier fundamenteel een maakindustrie staan maar wij combineren de intelligentie van de kennisindustrie die we hier hebben qua offshore met de maakindustrie.
Dus voor Nederland is dat heel belangrijk en die kennis zit nog voor een heel groot deel in Nederland.
VOICE-OVER: De minister denkt overigens niet dat dit soort platforms ook voor de Nederlandse kust gaan liggen.
KAMP: Het is nogal een investering die je moet doen.
Het is stroom die gemaakt wordt op zee en die je vervolgens om moet zetten van wisselstroom in gelijkstroom om over grote afstanden te kunnen transporteren.
En hoe minder je dit soort investeringen hoeft te doen, hoe beter het is want dit maakt natuurlijk wel de prijs van de elektriciteit erg hoog.
VOICE-OVER: De DolWin1 wordt deze zomer verplaatst naar de Noordzee.
Er worden in totaal 160 windmolens op aangesloten om stroom te leveren aan 500.000 huishoudens.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)

Offshore windsector

Offshore is voor Nederland een erg belangrijk exportproduct. De Nederlandse olie- en gasindustrie staat in de top 5 van de wereld. Nederland heeft nu een kwart marktaandeel van de offshore windsector. Met de bouw van dit soort stopcontacten op zee wordt er hele specifieke kennis en kunde opgebouwd in Nederland.

Meer dan 100 bedrijven in Nederland zijn actief in de offshore windsector. Die bedrijven zetten jaarlijks meer dan €1 miljard om, dat gebeurt nu vooral voor windparken op zee in andere landen. Daarmee zijn ruim 2000 directe banen gemoeid. De offshore windsector in Europa zal in 2020 verdrievoudigen. Dus de omzet en het aantal banen in Nederland kan ook verdrievoudigen.

Duurzame energie

Offshore wind is een dure manier van het opwekken van energie. Maar om 16% duurzame energie in 2020 te behalen is hebben we in Nederland ook wind op zee nodig. Op dit moment draait er 228 megawatt aan vermogen wind op zee in Nederland, dit voorziet 255.000 huishoudens van stroom. In 2010 is voor drie windmolenparken op zee 4,5 miljard euro subsidie beschikbaar gesteld. Het vermogen van de drie toekomstige parken is 730 megawatt. Hiermee kunnen rond 800.000 huishoudens van elektriciteit worden voorzien.