Minister Schultz spreekt Verenigde Naties toe over waterveiligheid

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft woensdag in New York een speciale sessie van de Verenigde Naties toegesproken over het thema ‘Water and Disasters’. Ze heeft daarbij vooral gewezen op het belang van samenwerking, en wat Nederland in die samenwerking voor andere landen kan betekenen.

“Het toenemende aantal overstromingen en droogteproblemen en de grote schade daarvan zijn reden om wereldwijd samen te werken aan oplossingen. Nederland is een van de veiligste delta’s ter wereld, onze bedrijven bieden wereldwijd hulp. We hebben het geluk met veel landen samen te werken: niet alleen om onze kennis te delen, maar ook om te leren van anderen. Ik bied u onze volledige medewerking aan om de wereld veiliger te maken.”

Tijdens de VN-bijeenkomst sprak de minister onder meer met Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon, kroonprins Naruhito van Japan en ministers van een aantal andere belangrijke waterlanden.

Strategie

Schultz: “Nederland speelt een unieke rol door onze preventieve, toekomstgerichte aanpak. Zonder een goed plan en een strategie voor de toekomst wordt het niet veilig. In Nederland hebben we geleerd dat je geen droge voeten houdt als je je richt op water alleen. Waterveiligheid is onderdeel van een groter plaatje, inclusief economische ontwikkeling, natuur en ruimtelijke ordening.”

Het bezoek aan de VN-conferentie was het laatste onderdeel van een driedaagse werkbezoek van de minister aan Washington en New York. Schultz bezocht daarbij gebieden die afgelopen november overstroomden als gevolg van de orkaan Sandy, en tekende een Memorandum of Understanding met haar Amerikaanse ambtsgenoot Shaun Donovan (Secretary of Housing and Urban Development) met daarin afspraken over het uitwisselen van kennis en ervaringen op het gebied van waterveiligheid.