Seminar Russisch-Nederlandse samenwerking “Better Justice, Better Business”

Op woensdag 6 maart 2013 vond het seminar “Better Justice, Better Business” plaats in Literaire Sociëteit de Witte in Den Haag. Het evenement werd georganiseerd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie in samenwerking met het Russische Ministerie van Justitie en het Sint Peterburg International Legal Forum. 

Het seminar met ongeveer 120 participanten (overheid, internationale fora, academische wereld en het zakenleven) had arbitrage en mediation in een transnationale context als overkoepelend thema. Tijdens de drie sessies bespraken de deelnemers de meest actuele uitdagingen en de ontwikkelingen op het gebied van bemiddeling ("Mediation in Transnational Disputes"), internationale geschillenbeslechting ("Legal Frameworks for better Dispute Resolution") en Russisch-Nederlandse samenwerking ("Business Panel: Russian-Dutch Trade en Business Cooperation: Beter Justice, Better Business").

Het openingswoord werd verzorgd door Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie van Nederland, en Arkadiy Dvorkovich, vice-premier van de Russische Federatie. Onder meer Elena Borisenko, de Russische vice-minister van Justitie, Ljoedmila Novoselova, de voorzitter van het Russische Gerecht voor Intellectuele Eigendom, Hugo Hans Siblesz, Secretaris-Generaal van het Permanent Hof van Arbitrage, en  professor Ernst Hirsch Ballin, oud-minister van Justitie van Nederland; hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht (Universiteit van Tilburg) en Mensenrechten (Universiteit van Amsterdam), namen deel als sprekers deel aan het seminar. De dag werd afgesloten met een receptie voor alle deelnemers bij de Russische ambassade.

De uitwisseling van ervaringen leverde een constructieve bijdrage aan de Nederlands-Russische samenwerking op juridisch gebied en vormde een opmaat naar het Saint Petersburg International Legal Forum (15 -18 mei 2013). In het kader van het bilaterale jaar NL-RF 2013 zal het Ministerie van Veiligheid en Justitie een gastrol hebben tijdens dit evenement.