Staatssecretaris Weekers bezoekt Zuid-Korea en Japan

Staatssecretaris Weekers leidt van zaterdag 9 maart tot en met maandag 18 maart een Nederlandse missie naar Zuid-Korea en Japan. Tijdens deze reis zal Weekers met name tijd besteden aan het onder de aandacht brengen van Nederland als vestigingsland.

Voor bedrijven die overwegen activiteiten in Europa te starten of uit te breiden, is Nederland als ‘gateway to Europe’ aantrekkelijk. Bedrijven zullen ook het fiscaal vestigingsklimaat meewegen in hun keuze om zich in een land te vestigen. 

Tijdens de missie worden zowel in Zuid-Korea als Japan bedrijven bezocht die op dit moment nadenken over investeringen in Europa. Daarnaast vinden verschillende seminars plaats waar Zuid-Koreaanse en Japanse adviseurs uitleg krijgen over het fiscale stelsel van Nederland. Doordat Nederland met veel landen een belastingverdrag heeft en omdat Nederland een stelsel kent waarbij bedrijven vooraf veel zekerheden wordt geboden, heeft Nederland internationaal opererende bedrijven veel te bieden.

Tijdens de reis is ook tijd ingeruimd voor gesprekken met collega bewindspersonen. In Zuid-Korea spreekt Weekers zijn collega van Financiën over modernisering van het belastingverdrag. Met zijn Japanse collega van Financiën evalueert Weekers het belastingverdrag dat eind 2011 in werking is getreden.

Het kabinet Rutte-II wil Nederland beter op de kaart te zetten en heeft daarvoor een internationale reisagenda opgesteld. Met deze reis levert staatssecretaris Weekers zijn bijdrage aan dit kabinetsvoornemen. Weekers: 'Nederland heeft bedrijven die zich in ons land willen vestigen veel te bieden. Daarom vind ik het belangrijk dat bedrijven in landen als Zuid-Korea en Japan als ze nadenken over een Europese vestiging, die pluspunten goed kennen. Dat kan Nederland werk en werkgelegenheid opleveren en dat kunnen we zeker in deze tijd goed gebruiken.' 

De missie is georganiseerd in nauwe samenwerking met het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). NFIA is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken. De NFIA helpt en adviseert bedrijven uit het buitenland bij het opzetten, uitrollen en/of uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland. De NFIA is ruim 30 jaar geleden opgericht en heeft sindsdien zo’n 2.800 ondernemingen uit bijna 50 landen ondersteund bij het opzetten dan wel uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland.