Video: 'Eerlijk voedsel voor een eerlijke prijs’

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) breekt een lans voor eerlijk voedsel: 'Dat betekent bijvoorbeeld goed dierenwelzijn en diergezondheid, lage risico's voor de volksgezondheid, rekening houdend met natuur en milieu een faire prijs voor de producent.'

VOICE-OVER: In 2020 moet al het vlees duurzaam geproduceerd worden.
Dat stelt het Verbond van Den Bosch.
Dit is 'n samenwerking tussen verschillende partijen uit de vleesproductieketen.
Voor het kabinet is het uitgangspunt van het Verbond een belangrijke richtlijn voor verdere verduurzaming van de veehouderij.
STAATSSECRETARIS DIJKSMA: Een duurzame veehouderij is een veehouderij waarbij er zowel aandacht is voor dierenwelzijn en het verbeteren daarvan maar ook voor de milieurandvoorwaarden dus de uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof of stank, en alles is erop gericht om al het vlees in 2020 volgens het keurmerk Beter Leven duurzaam te krijgen. Dat betekent dat het vlees één ster krijgt.
VOICE-OVER: Staatssecretaris Dijksma juicht het Verbond toe en hoopt er zelf ook een bijdrage aan te leveren.
Dus dat betekent dat mij bijvoorbeeld gevraagd wordt om zo veel mogelijk het gebruik van antibiotica terug te dringen dat de overheid ook samen met de mensen in de sector van stal tot supermarkt, de discussie voert over: wat is nou een goeie beloning voor duurzaam vlees en hoe zorgen we dat die er ook daadwerkelijk komt en ten slotte: Nederland is een heel druk bevolkt land met weinig grond en heel veel boeren en nog veel meer dieren.
En hoe zorgen we ervoor dat die ook in harmonie met de mensen en de omgeving kunnen leven?
VOICE-OVER: Met een werkbezoek aan een varkensbedrijf in Brabant zag de staatssecretaris met eigen ogen wat voor stappen de veehouderijen nu al nemen om te verduurzamen.
MAARTEN ROOIJAKKERS: Zoals de dieren hier in deze stal zitten leven ze in grotere groepen. Dat betekent dat ze meer bewegingsvrijheid hebben.
Ze kunnen de ruimte samen delen. We hebben hier ook elementen als ja, wat de dieren op kunnen eten, afleidingsmateriaal.
Bijvoorbeeld zo'n touw dat we erin hangen iedere dag stro dat ze krijgen. We hebben hier ook geïnvesteerd in een biologische luchtwasser.
Die reduceert niet alleen de ammoniak, maar ook stank en stof.
Dus dat betekent ook voor de omgeving, dat we daar zo min mogelijk last veroorzaken.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)