Lokale Klimaatagenda - Ministerie van Infrastructuur en Milieu

(Beeldtitel: Lokale Klimaatagenda.)
VOICE-OVER: Dit is Wilma Mansveld staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en betrokken bij de Lokale Klimaatagenda. De Lokale Klimaatagenda stimuleert en faciliteert initiatieven van burgers en bedrijven die leiden tot duurzaamheid in gebouwen in bedrijven, in mobiliteit en in energieproductie. Dit moet leiden tot klimaatneutrale steden en regio's. Hierbij werken decentrale overheden en het Rijk samen. WILMA MANSVELD: Ik kan ervoor zorgen dat we kennis verbinden. Dat kunnen we doen vanuit het ministerie. Wij kunnen mensen enthousiasmeren. MAARTEN VAN POELGEEST: Dit project is mooi omdat hier 400 bedrijven zijn op een bedrijventerrein die hun eigen energie willen opwekken. HENNIE ROORDA: We zien dat we energie op kunnen wekken als waterschappen. TANJA KLIP: Dit is een goed voorbeeld, een best practice om te laten zien hoe je regionaal of lokaal daadwerkelijk het verschil kunt maken en hoe je verschillende partijen bij dit soort projecten kunt betrekken. ALEXANDRA VAN HUFFELEN: Rotterdam heeft geen euro in dit project gestopt en toch is er 'n goed bedrijf ontstaan. ANNEMIEKE TRAAG: Dit project draagt goed bij aan een duurzame samenleving omdat het mensen bewustmaakt van hun energieverbruik. MANSVELD: De kracht is dat ambassadeurs mensen betrekken bij initiatieven die betrekking hebben op het klimaat, verbeteren van het klimaat, duurzamer leven. En de allermooiste kracht erin is dat u en ik bij de buren kunnen zien wat er gebeurt en het zelf ook kunnen gaan doen. JOOST HELMS: En als stadsbestuur proberen wij daarbij niet in de weg te zitten maar juist, zoals we hier doen, die stad ter beschikking te stellen als levend laboratorium, als proeftuin om die ideeën in de praktijk te brengen. Dat is iets wat veel meer steden zouden moeten doen. BEREND DE VRIES: Dit project is echt een voorbeeld van hoe dat op een goede manier is ontstaan. JEROEN NOBEL: En dat is waar de Klimaatagenda om gaat delen van elkaars kennis en daarmee naar de toekomst toe een verduurzaming van de samenleving. STEFAN KUKS: Dan ontstaat er enthousiasme en dan zie je kansen en vanuit die kansen ga je de meest fantastische dingen met elkaar ontwikkelen. VAN HUFFELEN: Dit project maakt me supertrots op wat er is gerealiseerd in hele korte tijd, maar ook op wat het oplevert. KLIP: En dus inderdaad de aarde voor de generaties na ons iedere keer een stukje schoner en beter achterlaten. VAN POELGEEST: Samen kunnen we Nederland duurzaam maken.
(Een vrouw steekt een reusachtige speld in de grond.)
HEROÏSCHE MUZIEK
Dat is heel mooi, dat duurzaamheid samengaat met kostenbesparing. Dit project kun je alleen samen doen. TRAAG: Wij maken samen het verschil. Het verschil maken, dat doen we samen. VAN HUFFELEN: Het verschil maken we samen.
(Op een tractor staat ook een speld.)
MANSVELD: Om het klimaat op de kaart te zetten en te houden hebben we elkaar nodig. Mijn motto is: alleen ga je sneller, samen kom je verder.
(Wilma Mansveld staat naast de reusachtige speld.)
VOICE-OVER: Lokale Klimaatagenda, samen het verschil maken.
(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast de tekst: Ministerie van Infrastructuur en Milieu.)