Video: 'Wageningen' maakt onze voeding beter

De groei van de wereldbevolking van zeven naar negen miljard leidt tot internationale voedselvraagstukken. Onderzoek en innnovatie rond voedsel zijn daarom van groot belang. Dat gebeurt in Wageningen. De universiteit en de zogenoemde Food Valley staan wereldwijd bekend om het onderzoek in de topsectoren Agrofood, Life Sciences en Chemie.

MAN: We plakken bepaalde 'beads' op plekken waarvan we weten dat die een rol spelen bij het kauwen en slikken.
We hebben dat nu niet gedaan, maar normaal gesproken plakken we ook op de tong om de tongbeweging te analyseren.
VOICE-OVER: De universiteit van Wageningen en haar omgeving de Food Valley staan wereldwijd bekend om het onderzoek in de topsectoren agrofood, life sciences en chemie.
Minister Kamp bezocht de universiteit en liet zich onder andere rondleiden in het Restaurant van de Toekomst waar het eetpatroon van de vaste bezoekers gevolgd wordt.
MANNENSTEM: Wij volgen minimaal drie maanden.
U kunt zich voorstellen dat wij een enorme hoeveelheid data genereren.
MINISTER KAMP: Wij zijn als Nederland nummer twee voedselexporteur van de hele wereld en dat komt onder andere ook door Wageningen.
Wageningen is een onderdeel van het netwerk van de voedselbedrijvigheid in ons land en een heel belangrijk onderdeel.
VOICE-OVER: Bijna 8.000 studenten uit binnen- en buitenland volgen een studie op de universiteit in Wageningen.
Maar net zo belangrijk is het onderzoek dat er gedaan wordt zoals naar het koopgedrag in supermarkten.
VROUW: Dan zou ik graag willen dat u een pak melk ging aanschaffen.
VOICE-OVER: Een van die bedrijven die samenwerkt met de universiteit is Foodcase, een bedrijf dat onder andere een nieuwe methode heeft ontwikkeld om vliegtuigeten rendabeler te maken.
Dit door een nieuwe techniek te ontwikkelen voor het verpakken zodat er niet meer gekoeld hoeft te worden.
Dat heeft grote voordelen.
WILBERT DE LOUW: In deze producten kijken wij naar de mogelijkheid om producten ongekoeld houdbaar te maken voor een langere periode en daarmee is het voordeel dat je een enorm groot 'waste'-probleem oplost, of verspilling van voedsel.
VOICE-OVER: Voor Foodcase is de samenwerking met universiteiten erg belangrijk.
DE LOUW: Op een aantal specifieke gronden dus echt studies over ingrediënten-gedrag maken we gebruik van de kennis van de Universiteit Wageningen, van Wageningen UR.
Maar ook van andere stakeholders, dan moet je denken aan de verpakkingen met de TU in Delft of eigenlijk mkb-bedrijven of starters die een specifieke oplossing hebben die wij heel goed kunnen integreren in ons totaalconcept.
VOICE-OVER: De minister is zeer enthousiast over de bedrijvigheid op de universiteit en daarbuiten.
Ik heb weer een ondernemende universiteit gezien.
Dat betekent: hier zijn weer talloze mogelijkheden voor bedrijven om met de universiteit en de onderzoekers samen te werken en op die manier zelf succesvol te worden.
VROUW: Prachtig. KAMP: Mooi. Hartstikke mooi gedaan.
En wat is de bedoeling hiervan?

MENSEN LACHEN

VROUW: Nou, wat de bedoeling hiervan was is kijken wat voor type tussendoortjes mensen kopen afhankelijk van waar ik het schap heb neergezet.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)

Minister winkelt in virtuele supermarkt

Minister Kamp bezocht maandag 11 maart 2013 de universiteit. Hij werd rondgeleid in het Restaurant van de Toekomst, waar voor onderzoek het eetpatroon van de bezoekers gevolgd wordt. Wetenschappers leren hier meer over het keuzegedrag van klanten, wat de invloed is van inrichting, licht en presentatie en hoe gasten door het restaurant lopen. In een virtuele supermarkt zag minister Kamp hoe consumenten kiezen uit het schap.

Minder verspilling van vliegtuigvoedsel

De minister ging ook met ondernemers die samenwerken met onderzoekers van de universiteit en studenten in gesprek. Een van de bedrijven die samenwerkt met Wageningense wetenschappers is Foodcase. Het bedrijf bedacht een innovatieve oplossing waardoor minder vliegtuigvoedsel wordt verspild