Het BIF-stuk

Op 13 maart organiseerde het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een middagsymposium over de ontwikkeling in de financiële verhoudingen tussen Rijk en medeoverheden.

Ter voorbereiding van dit symposium hebben Hessel Boerboom en Jiska Nijhuis een boek geschreven: “Het BIF-stuk, samen werken aan een goed financieel stelsel”. In het boek vertellen de auteurs over de totstandkoming en ontwikkeling van het Gemeentefonds en geven zij hun eigen visie op de toekomst van het fonds.

Het boek beschrijft op beeldende wijze de zoektocht en het samenspel van de vele spelers - de ministers, de wethouders, de volksvertegenwoordigers, de ambtenaren, de adviseurs en belangenvertegenwoordigers - om te komen tot een ‘eerlijke’ verdeling van het gemeentefonds. Het boek is tegelijkertijd een naslagwerk voor iedereen die zich nu bezighoudt met de bestuurlijke en financiële verhoudingen.

Bestellen?
U kunt de publicatie bestellen via postbus.agendabDGBK@minbzk.nl of als PDF hieronder downloaden.

Over de auteurs
Hessel Boerboom (1948) heeft meer dan 30 jaar praktische ervaring en het bouwen en werken aan en de financiële verhoudingen. In de jaren tachtig was hij dagelijks bestuurder in het stadsdeel Amsterdam-Osdorp, en vanaf eind jaren tachtig was hij werkzaam bij achtereenvolgens de Raad voor de gemeentefinancien als plv secretaris en in verschillende functies bij het ministerie van BZK, laatstelijk als raadadviseur van de directeur-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties. Sinds 1 maart 2013 is hij met pensioen.
Jiska Nijenhuis (1972) nam de rol van Hessel over als bouwer en onderhouder van het financieel stelsel bij het ministerie van BZK in 2010/2011. Voordat zij in 2004 bij het ministerie van BZK kwam werken heeft zij gewerkt bij de gemeente Deventer en het College van toezicht sociale verzekeringen. Sinds januari 2012 is zij bij de gemeente Amsterdam werkzaam als programmaleider raming- en bekostigingsfunctie en trekker kennisnetwerk Blik op gemeentefinanciën.