Marechaussees sterke arm Kosovo Police

Marechaussees van de EULEX-missie in Kosovo patrouilleren sinds kort met de Kosovaarse politie in de stad Mitrovica. Reden hiervoor is het toegenomen aantal aanslagen met voornamelijk handgranaten in het Servische deel van de stad.

"Handgranaten zijn hier een geliefd communicatiemiddel", aldus Chief Operations Special Police Department (SPD) majoor Theo de Vries. "Ze worden vaak gebruikt om mensen iets duidelijk te maken. Heeft een Servische Kosovaar bijvoorbeeld een baan bij de gemeente dan kan een handgranaat onder zijn auto of in zijn tuin een signaal zijn van andere Serviërs dat dit niet zo'n goed idee is. De gemeente is namelijk een officiële Kosovaarse instantie en wordt als zodanig niet erkend door de Serviërs in de stad. Gelukkig vallen er zelden gewonden bij dergelijke aanslagen, omdat het alleen een waarschuwing is."

Daling aanslagen

De afgelopen tijd is Mitrovica dagelijks geteisterd door dit soort incidenten. Daardoor nam het gevoel van onveiligheid bij de bevolking toe en is besloten EULEX-personeel toe te voegen aan de Kosovaarse patrouilles."Dat werkt heel goed", aldus majoor De Vries. "We doen dit nu een week en het aantal aanslagen is aanzienlijk gedaald. Wij kunnen wat extra's op de mat brengen ter ondersteuning van de Kosovaarse politie.''

De Koninklijke Marechaussee levert 16 man personeel aan EULEX (European Union  Rule of Law Mission). Zij houden zich voornamelijk bezig met grensbewaking, konvooibegeleiding, gevangentransport, beveiliging van de rechtbank en nu ook het ondersteunen van de lokale politie.

Bezoek

Het marechausseepersoneel van EULEX kreeg de afgelopen dagen bezoek van plaatsvervangend Commandant KMAR generaal-majoor Hillie Beentjes. Zij liet zich uitgebreid informeren over het werk van haar personeel in het Balkanland.