Handreikingen voor werken met multi-probleemgezinnen met Roma-achtergrond

Een steviger en consequentere benadering van multi-probleemgezinnen met een Roma-achtergrond helpt kinderen in deze gezinnen aan een betere toekomst. Met deze boodschap heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag het rapport ‘De aanpak van multi-problematiek bij gezinnen met een Roma-achtergrond: Een kennisfundament voor professionals ’ in ontvangst genomen. Het rapport, opgesteld door de Politieacademie, biedt handreikingen aan hulpverleners en wetshandhavers in de aanpak van zaken, zoals overlast, schoolverzuim en de inzet van kinderen bij criminaliteit.

Opstelten was aanwezig bij de opening van een landelijke kennisbijeenkomst, die donderdag 14 maart in het stadhuis van Lelystad werd gehouden ter gelegenheid van de publicatie van het rapport. Voor deze bijeenkomst waren circa 150 professionals van diverse instanties uitgenodigd die betrokken zijn bij de aanpak van multi-problematiek bij gezinnen met een Roma-achtergrond: gezinscoaches, leerplichtambtenaren, medewerkers van jeugdzorg, politie en beleidsmedewerkers openbare orde en veiligheid.

Het rapport geeft inzicht in problemen bij multi-probleemgezinnen met een Roma-achtergrond en biedt handvatten voor instanties om hiermee effectiever om te gaan. Rechten en plichten zijn voor iedereen gelijk en vormen de basis voor het beleid, maar dat hoeft maatwerk en een individuele benadering door betrokken instanties niet in de weg te staan.

De focus ligt vooral in het verbeteren van de positie van minderjarigen. Multi-probleemgezinnen worden op maat benaderd en ouders worden gewezen op rechten en plichten jegens hun kinderen en het verbeteren van hun situatie. Ervaringen in drie zogeheten proeftuingemeenten – Lelystad, Nieuwegein en Veldhoven – hebben laten zien dat deze stevige en consequente benadering op termijn werkt. Deze gemeenten constateerden onder meer een toename van deelname door Roma-kinderen aan het basisonderwijs.

Deze benadering vraagt geen nieuwe of veranderde wet- of regelgeving, maar wel stevig bestuurlijk commitment voor een ontkokerde, integrale lange termijn aanpak onder regie van gemeenten. Het gaat erom door te kunnen pakken. De uitvoerende professionals moeten hoe dan ook niet het gevoel hebben er alleen voor te staan.