Internationale wapenhandel moet beter gereguleerd worden

De wereld is hard toe aan een verdrag dat de internationale handel in wapens reguleert. In een wereld waarin het welzijn van burgers beschermd wordt door regels voor handel in allerlei goederen, moet dat ook voor de handel in wapens gebeuren. De onderhandelingen bij de VN in New York die vandaag zijn begonnen, moeten daarom leiden tot een krachtig wapenhandelsverdrag’, aldus minister Timmermans in een schriftelijke verklaring die medeondertekend is door de ministers van Buitenlandse Zaken uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Mexico, en Denemarken.

‘Ieder jaar eisen ongereguleerde, illegale wapenstromen wereldwijd honderdduizenden levens. Het overgrote deel van deze slachtoffers bestaat uit onschuldige burgers. Geweld, terrorisme en misdrijven gevoed door ongereguleerde of illegale wapens, ondermijnen de veiligheid, duurzame ontwikkeling, mensenrechten en stabiliteit’, aldus de minister.

Nederland wil met een internationaal verdrag van ieder land eisen dat het scherp toezicht houdt op de internationale handel in wapens. Door dit nationale toezicht zou ieder land verplicht worden de legale uitvoer van wapens te beoordelen aan de hand van een aantal criteria, waaronder het eerbiedigen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten. Het verdrag moet helpen voorkomen dat wapens uiteindelijk op de illegale markt belanden. De wapenhandel zou er transparanter door worden en daarmee bijdragen aan meer vertrouwen in de wereld.

De onderhandelingen tussen de VN-landen in New York duren van 18 tot 28 maart. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal zo snel mogelijk daarna over de uitkomst worden geïnformeerd.