Ploumen: 'ik laat vrouwen in Afghanistan niet in de steek'

Tijdens een tweedaags bezoek aan Afghanistan heeft minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) haar meerjarige steun aan de Afghaanse vrouw toegezegd.

'Hoewel de positie van vrouwen in Afghanistan de afgelopen jaren zeker is verbeterd, moet er nog heel veel gebeuren. Tijdens mijn gesprekken met vrouwen in Kabul en Kunduz is dit overduidelijk naar voren gekomen. Volgens de grondwet is er gelijkheid, maar de praktijk is anders. Vrouwen worden seksueel misbruikt, worden op basis van 'morele misdaden' als overspel en seks voor het huwelijk zonder proces gevangen gezet en durven geen aangifte bij de politie te doen. Bovendien vormt straffeloosheid een probleem; daders van geweld tegen vrouwen zijn vaak bekend, maar worden vaak niet vervolgd. In 2012 werden er 4000 gevallen van geweld tegen vrouwen gemeld, maar slechts 163 zaken werden opgepakt.'

Veel vrouwen vrezen door het vertrek van Nederland uit Kunduz dat vrouwenrechten in Afghanistan geen prioriteit meer krijgen. 'Vrouwen zijn onmisbaar bij wederopbouw en voor het scheppen van duurzame vrede', aldus Ploumen. 'Ik laat de vrouwen van Afghanistan daarom niet in de steek.'

Minister Ploumen wil de toegang tot het justitiële systeem voor vrouwen bevorderen. Met een budget van 1,5 miljoen euro dat de minister in Afghanistan toezegde, wil zij in samenwerking andere internationale partners zich de komende jaren voor de Afghaanse vrouw inzetten. Zij gaat met dit bedrag onder meer een juridische faculteit ondersteunen, zodat meer vrouwen in functies in de justitiële sector terecht kunnen komen. Ook wordt er met dit bedrag onder meer gewerkt aan de verbetering van de rechtsbijstand voor vrouwen en wordt de capaciteit van vrouwenorganisaties vergroot.

In Kunduz en Kabul ontmoette minister Ploumen Afghaanse vrouwenorganisaties en mensenrechtenverdedigers, waarmee zij sprak over het tegengaan van huiselijk geweld en betere naleving van Afghaanse wetgeving die vrouwen moet beschermen. Ook bracht zij een bezoek aan de vrouwengevangenis in Kunduz en sprak daar met vrouwelijke gedetineerden en advocaten. In Kunduz opende de minister een door Nederland gefinancierd kantoor voor bemiddeling (mediation), dat op een laagdrempelige manier bijdraagt aan het oplossen van conflicten op dorpsniveau.