'Duurzame landbouwontwikkeling essentieel voor voedselzekerheid'

In Madrid heeft Staatssecretaris Dijksma in aanwezigheid van VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon gepleit om duurzame landbouwontwikkeling centraal te stellen in de strijd tegen honger en ondervoeding.

Internationale conferentie over voedselzekerheid

Zij deed dit op een internationale conferentie over voedselzekerheid, die was georganiseerd om te spreken over de rol van landbouw en voedselzekerheid in de mondiale ontwikkelingsagenda na 2015, die nu uitgewerkt wordt als de opvolger van de Millennium Ontwikkelingsdoelen.

Meer samenwerking

Dijksma heeft tijdens de bijeenkomst gepleit voor concrete actie. Bijvoorbeeld door investeringen in landbouwproductie te stimuleren en klimaat sensitieve landbouwmethoden te implementeren. Daarnaast pleitte zij voor meer samenwerking.  'Nederland loopt voorop met een aanpak waarbij duurzame landbouwontwikkeling wordt gestimuleerd door nauw samen te werken met kennisinstellingen, ngo's en bedrijfsleven', aldus de Staatssecretaris.

Sterke motor voor de economie

Duurzame groei in de landbouwsector is, zeker in ontwikkelingslanden, een sterke motor voor de economie en geeft meer mensen toegang tot voldoende en gezond voedsel. Lokale en internationale ondernemers zijn de drijvende kracht voor deze groei. Staatssecretaris Dijksma: 'De Nederlandse topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen kunnen een directe bijdrage leveren aan verbetering en ontwikkeling van de landbouw. Met hun expertise over efficiënte en duurzame landbouwproductie, betere logistiek en veilige voedselverwerking, spelen zij een cruciale rol.”

Climate smart agriculture

Om voedselzekerheid te realiseren moet de voedselproductie verhoogd worden binnen bestaand landbouwareaal, terwijl de landbouwsector zich tegelijk aanpast aan de gevolgen van klimaatverandering en zelf minder broeikasgassen uitstoot. Nederland is een belangrijke aanjager van deze aanpak van 'climate smart agriculture' en '2x meer met 2x minder'. Staatssecretaris Dijksma heeft opgeroepen om dit een prominente plek te geven in de toekomstige internationale agenda voor duurzame ontwikkeling.

De uitkomsten van de internationale conferentie zijn door de Spaanse premier Rajoy overhandigd aan secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties. Hij zal ze gebruiken voor de komende discussies over de mondiale ontwikkelingsagenda na 2015.