Rutte: nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen

De ministerraad heeft de notitie Handel en Ontwikkelingssamenwerking besproken. De notitie is een uitwerking van het regeerakkoord, waarin is bepaald dat de O van Ontwikkeling en de H van Handel elkaar kunnen versterken.

We hebben vandaag in de ministerraad onder andere kort vooruitgeblikt op het bezoek van de Russische president Poetin, aanstaande maandag, in het kader van de officiële opening van het Nederland-Ruslandjaar 2013. Dat draait natuurlijk om samenwerking tussen beide landen en de intentie om ook in de toekomst te werken aan een innovatief partnerschap. De economische relatie is belangrijk. Nederland is de grootste exportbestemming van Rusland in de Europese Unie en Nederland staat in de top 3 van investeerders in Rusland.
Het programma voor het Nederland-Ruslandjaar staat in het teken van drie thema's: economie, cultuur, maar ook politiek en maatschappij.
Komende maandag zal naast de opening van het Nederland-Ruslandjaar de nadruk ook liggen op de handelsrelaties. In Amsterdam vinden in dat kader tal van activiteiten plaats, waar onder anderen de ministers Timmermans, Kamp, maar ook Ploumen van Buitenlandse Handel zullen deelnemen. En ik heb zelf een ontmoeting met de president in het Scheepvaartmuseum. Daarbij zal natuurlijk ook aandacht worden gevraagd voor de mensenrechtensituatie in Rusland. Ondanks de verschillende zienswijze van de beide landen, hoort het bij een goede relatie om ervoor te zorgen dat je ook de moeilijke onderwerpen met elkaar bespreekt en daarbij ook de zorg van het Nederlandse kabinet overbrengt, zoals ik dat ook heb gedaan bij mijn bezoek aan Moskou in 2011 en bij mijn gesprek met - inmiddels premier - Medvedev in Davos in januari dit jaar.

Het kabinet heeft vandaag gesproken over de Notitie handel en ontwikkelingssamenwerking van minister Ploumen. Vorige week hadden we daar een eerste discussie over. De hoofdlijn van de notitie werd toen onderschreven, maar er waren nog wel veel vragen, suggesties, die verder zijn uitgewerkt. De notitie is een uitwerking van het regeerakkoord, waarbij is bepaald dat de O van ontwikkeling en de H van handel elkaar kunnen versterken. Het is een nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen. Om de effectiviteit te vergroten kiest het kabinet de komende jaren voor meer samenhang in de driehoek defensie, ontwikkelingssamenwerking en internationale handel. Daarbij betrekken we ook het Nederlandse bedrijfsleven, bijvoorbeeld door aan te sturen op het vergroten van de mogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf om te investeren in zich ontwikkelende landen.

De ministerraad heeft ook ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Haegen om de verkiezingen voor Waterschappen en de Provinciale Staten vanaf maart 2015 op één dag te organiseren. We verwachten dat het combineren van die twee verkiezingen ook de opkomst voor beide verkiezingen zal verhogen.

Tot slot hebben we vandaag gesproken in de ministerraad over het verbeteren van het Nederlandse incassoregime. Door het inrichten van een centraal incassoregister wordt stapeling van incassomaatregelen voorkomen en zorgen we ervoor dat mensen ondanks de situatie van incasso ook nog geld overhouden om in hun primaire levensonderhoud te kunnen voorzien.

Om de effectiviteit te vergroten, kiest het kabinet de komende jaren voor meer samenhang in de driehoek defensie, ontwikkelingssamenwerking en internationale handel. 'Daarbij betrekken we ook het Nederlandse bedrijfsleven', aldus Rutte.

Bezoek president Poetin

In de ministerraad is kort vooruitgeblikt op de opening van het Nederland-Ruslandjaar 2013 op 8 april.  De Russische president Poetin brengt hiervoor een bezoek aan Nederland. Het Nederland-Ruslandjaar draait om de lange samenwerking tussen beide landen, en de intentie om ook in de toekomst te werken aan een innovatief partnerschap.

Rutte benadrukt dat de economische relatie tussen Rusland en Nederland belangrijk is voor beide landen. Nederland is de grootste exportbestemming van Rusland in de EU, en Nederland staat in de top 3 van investeerders in Rusland.

Bij de opening van het Nederland-Ruslandjaar zal de nadruk liggen op de handelsrelaties, maar ook de mensenrechtensituatie in Rusland zal ter sprake komen. Volgens Rutte hoort 'het bij de goede relatie om ook over moeilijke onderwerpen met elkaar te spreken en de zorgen van het Nederlandse kabinet over te brengen'.

Verdere besluiten ministerraad

  • De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Schultz Van Haegen om de verkiezingen voor waterschappen en provinciale staten vanaf maart 2015 op één dag te organiseren.
  • De ministerraad heeft afspraken gemaakt over het verbeteren van het incassoregime. Door het inrichten van een centraal incassoregister wordt stapeling van incassomaatregelen voorkomen en houden mensen genoeg geld over om rond te kunnen komen (beslagvrije voet).