Toespraak bij opening nieuwe boulevard Scheveningen door minister Schultz van Haegen

Blij dat ik zo meteen de nieuwe boulevard van Scheveningen mag openen. Deze boulevard is een uniek voorbeeld van hoe we veiligheid en een mooi ontwerp kunnen realiseren.

Scheveningen moest als zogeheten zwakke schakel in onze kustverdediging  aangepakt worden. West-Nederland is een badkuip. Als het water over onze dijken, dammen of duinen stroomt is het goed mis. Continue actie blijft nodig.

Eind 2009 zijn we hier van start gegaan. Een jaar eerder dan gebruikelijk door slimme procedures. Nu begin 2013 binnen 1100 dagen zijn we klaar. Scheveningen is een mooie boulevard rijker en voldoet aan alle eisen voor waterveiligheid. Met een bijna 2 kilometer nieuwe boulevard, 1 kilometer nieuwe dijk, en een nieuw breed strand met 2.6 miljoen kubieke meter opgespoten zand.

Gemeente, Provincie, het Hoogheemraadschap Delfland, Rijkswaterstaat, bouwbedrijven en alle andere betrokkenen mogen met recht trots zijn. Er is keihard gewerkt.  En vandaag komt dus ook een eind aan de overlast voor bewoners, bezoekers en bedrijven. Al hebben de bouwbedrijven alles in het werk gesteld dit tot een minimum te beperken! 

Bovendien kwamen er ook nog verrassende vondsten tevoorschijn zoals een zeldzame Nederlandse bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Dames en heren,
Van de acht belangrijke schakels zijn er inmiddels vijf uitgevoerd. We liggen mooi op schema! De aanpak van deze ex-zwakke schakel is - net als veel andere waterprojecten het zoveelste bewijs van onze grote kennis en ijzersterke reputatie op het terrein van watermanagement. Met recht spreken we over een topsector water met veel exportkansen.

‘Time to bring in the Dutch’ is tegenwoordig het motto in het buitenland als waterrampen plaatsvinden. Het hoeft geen betoog dat die exportkansen tot meer werkgelegenheid leiden. Kortom, watermanagement is big business. Dat is iets om trots op te zijn vind ik. Ook dit project is weer een goed voorbeeld van onze innovatieve creativiteit door unieke dijk in boulevard concept!

Beste mensen,
Dit project is ook een goed voorbeeld van ons nieuwe denken over water. Eeuwen vochten we tegen water met steeds hogere, bredere, steviger dijken. Nu geven we on-Hollands gecontroleerd ruimte aan onze rivieren en bouwen we met de natuur aan een betere kustbescherming. Bijvoorbeeld door zandsuppletie en de hier vlakbij gelegen zandmotor. Het nieuwe denken over water heeft ons ook geleerd dat waterveiligheid niet los te zien is van ruimtelijke planning.

We kunnen nooit droge voeten houden als we alleen op waterveiligheid focussen. Het is en moet altijd onderdeel zijn van een groter geheel.Inclusief economische ontwikkeling, natuurbehoud en ruimtelijke planning. In feite begint waterveiligheid met ruimtelijke planning. Dit principe is vitaal als we in een bepaald gebied waterveiligheid met stedelijke ontwikkeling willen combineren. Net als hier in Scheveningen.

Met deze nieuwe boulevard heeft Scheveningen nog meer grandeur als recreatieve topattractie. En in belangrijke mate is dit te danken aan het prachtige ‘golvende’ ontwerp van de befaamde en vorig jaar helaas te vroeg overleden architect: Manuel De Solà-Morales.

Ik vind het mooi dat zijn familie vandaag aanwezig is om de voltooiing van zijn ontwerp te aanschouwen. Zijn werk leeft voort in Scheveningen. Ik ga afronden. Den Haag is vanaf vandaag niet alleen een mooie stad achter de duinen, maar ook weer een mooie en veilige stad vóór de duinen!

Laat het badseizoen maar beginnen, te beginnen met warmere temperaturen…
Dank u wel.