Schippers sluit samenwerkingsovereenkomst met Russische collega

Minister Edith Schippers (VWS) heeft vandaag in Amsterdam met haar Russische collega, Veronika Skvortsova, een overeenkomst getekend om op het gebied van volksgezondheid nauwer met elkaar samen te werken. De ondertekening van dit Memorandum of Understanding (MOU) vond plaats in het kader van het bezoek van president Poetin van de Russische Federatie aan ons land.

 

Schippers en Skvortsova zijn met elkaar overeengekomen om de komende vijf jaar samen te werken op een aantal terreinen van de volksgezondheid. Een belangrijk onderwerp is de bestrijding van infectieziekten. Hierbij is er speciale aandacht voor de wereldwijde problematiek van antibiotica resistentie, als ook het bestrijden en voorkomen van ziekenhuisinfecties. Verder zal de focus komen te liggen op innovaties in de gezondheidszorg en op gezondheidsproblemen van moeder en pasgeboren kind (mother and child care).

Afgesproken is dat Nederland en Rusland over deze en andere onderwerpen informatie met elkaar gaan uitwisselen, dat delegaties elkaars landen gaan bezoeken en dat er over actuele onderwerpen bilaterale ontmoetingen van experts zullen plaatsvinden.

De nieuwe Nederlands-Russische samenwerking is ook bedoeld om activiteiten van het bedrijfsleven te ondersteunen. Het gaat dan om de sector life sciences and health (biofarma, medische technologie, e-health, infrastructuur, voeding- en gezondheidsproducten). Schippers: “Life sciences and health is een sector waarin Nederland uitblinkt en waarin we verder kunnen groeien. Rusland biedt deze sector grote mogelijkheden. Waar mogelijk zal ik namens het kabinet eraan bijdragen dat die kansen daadwerkelijk gepakt kunnen gaan worden.  De vandaag getekende Nederlands-Russische samenwerking is dus gunstig voor zowel de gezondheidszorg als de economie.”