'Thatcher was een icoon'

'Margaret Thatcher was een van de grote politieke leiders van de late twintigste eeuw. Een icoon. En een voorbeeld voor heel veel vrouwen in de politiek voor wie zij de weg plaveide.' Dat zei minister-president Rutte in een reactie op het overlijden van de Britse oud-premier.

'Margaret Thatcher heeft op haar eigen unieke manier de Engelse samenleving omgeturnd in een tijd dat verandering nodig was. En ze heeft realisme gebracht in het debat over Europa. Ze ging niet voor de populariteitsprijs, maar voor het resultaat. Haar wilskracht en doorzettingsvermogen waren bij haar leven al legendarisch. Dat kwam ook door de duidelijk manier waarop ze haar politieke overtuiging wist te verwoorden. Die overtuiging, vastberadenheid en duidelijkheid zijn voor mij een voorbeeld tot op de dag van vandaag', aldus Rutte.