Nationale Herdenking en Viering van de Bevrijding 4 en 5 mei

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn zaterdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam.

De minister-president is zondagochtend 5 mei aanwezig bij de Nationale Viering van de Bevrijding in Utrecht. De Koning en Koningin,  Prinses Beatrix en de minister-president wonen die avond in Amsterdam de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding bij.

Nationale Herdenking, zaterdag 4 mei

De Koning en Koningin leggen op 4 mei in aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De krans namens de Rijksministerraad wordt gelegd door de minister-president, minister Hennis-Plasschaert (Defensie), staatssecretaris van Van Rijn (VWS), en de Gevolmachtigde ministers van respectievelijk Aruba, de heer Abath, Curaçao, de heer Pieters, en Sint Maarten, de heer Voges.

Nationale Viering van de Bevrijding, zondag 5 mei

De minister-president is aanwezig bij de 5 mei lezing in de Domkerk in Utrecht ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding die dit jaar plaatsvindt in de provincie Utrecht. Het thema van de viering is ‘Vrijheid spreek je af’. Rond 13.00 uur ontsteekt de minister-president het bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival in Utrecht als signaal dat de veertien Bevrijdingsfestivals in het land zijn geopend.

De Koning en Koningin, Prinses Beatrix en de minister-president wonen 's avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.