Akkoord over sociaal beleid Rijk getekend (met video)

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en de vakbonden van rijksambtenaren (Abvakabo FNV, Ambtenarencentrum, CMHF en CNV Publieke Zaak) hebben een akkoord gesloten over het sociaal beleid bij reorganisaties. Vandaag, 11 april, hebben alle partijen hun handtekening gezet.

Blok sprak zijn waardering uit voor de onderhandelaars, die volgens hem ‘met opgeheven hoofd’ naar dit resultaat kunnen kijken. Corrie van Brenk, voorzitter Abvakabo FNV, zei dat veel leden van de bonden blij zijn met dit resultaat dat meer zekerheid biedt bij de grote en kleine reorganisaties bij de Rijksdienst.
In het akkoord gaat het om rijksbrede afspraken over de begeleiding van werk naar werk van ambtenaren die hun baan kwijtraken als gevolg van een reorganisatie. De afspraken gelden tot 2016. Enkele belangrijke afspraken zijn:

  • ambtenaren worden intensief van werk naar werk begeleid;
  • de verplichting om een andere passende functie te aanvaarden geldt niet meer alleen voor de Rijksoverheid, maar voor de gehele overheid;
  • het ‘last in first out’ principe wordt voor de duur van deze afspraken vervangen door het afspiegelingsbeginsel;
  • de vertrekstimuleringspremie wordt maximaal € 75.000. Deze aftopping geldt totdat er duidelijkheid is over een centraal sociaal akkoord;
  • tot 2016 wordt geen reorganisatieontslag verleend, tenzij de betrokken medewerker niet meewerkt aan het vinden van ander werk.

VOICE-OVER: Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst en de vakbonden van de rijksambtenaren zijn het eens over het sociaal beleid bij reorganisaties. In Den Haag zetten alle partijen hun handtekening onder het akkoord. MINISTER BLOK: Voor mij is het belangrijkste dat we nu weten hoe we die reorganisaties aan kunnen pakken. Er is eigenlijk al begonnen, denk aan de DJI, het gevangeniswezen. Het is natuurlijk voor de mensen die met reorganisaties geconfronteerd worden van groot belang om te weten onder welke condities dat gebeurt. Nou, een van de dingen die nu helder is, is dat, wanneer je meewerkt aan herplaatsing binnen de Rijksdienst als geheel dat je dan ook niet het risico loopt ontslagen te worden. Als je niet meewerkt, dan kunnen we dat natuurlijk niet uitsluiten. Een heel belangrijk onderdeel van het akkoord is dat zoals dat zo mooi heet, het lifo-principe niet meer geldt. Lifo staat voor 'last in, first out', en dat betekent in de praktijk dat wie het laatst is aangenomen bij een reorganisatie als eerste weg moet en dat treft natuurlijk vooral jongeren, en omdat het Rijk nogal vergrijsd is zou dat eigenlijk de verhouding in de samenstelling nog verder scheeftrekken en daarom ben ik heel blij dat we nu hebben gezegd: Nee, bij een reorganisatie geldt het afspiegelingsprincipe. VERSLAGGEVER: Meneer Ouwehand, tevreden met dit akkoord? MARCO OUWEHAND: Ja, we zijn er blij mee. Het biedt mensen zekerheid en duidelijkheid in een heel onzekere en vaak toch wel lastige tijd. VERSLAGGEVER: Op wat voor onderhandelingen kijkt u terug? Was het pittig? Ja, die waren pittig. Lang geduurd, schorsingen, boze woorden af en toe een Advies- en Arbitragecommissie... Maar goed, je kunt op al die dingen terugkijken maar basaal is het punt nu: we zijn eruit en we kunnen hier weer met vertrouwen mee verder. Het was een lang en moeizaam proces. Dat is al begonnen onder mijn voorganger, Liesbeth Spies. Het grootste deel van de onderhandelingen wordt natuurlijk gedaan door de ambtenaren van Binnenlandse Zaken en ik heb ook veel waardering voor de mensen die die onderhandelingen tot een goed einde hebben gebracht. VERSLAGGEVER: Wat u betreft een succes, dus. Het is absoluut een succes. Het legt ook een basis voor de verdere onderhandelingen die we met de vakbonden moeten voeren. We laten toch zien dat we elkaar kunnen vertrouwen en in staat zijn om ook in deze moeilijke tijd tot afspraken te komen. Dus dat smaakt naar meer.
(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)