Laatste herdenkingsmunt met koningin Beatrix

Vandaag verrichtte Philip Freriks de Eerste Slag van het ‘Vrede van Utrecht Vijfje’ onder toeziend oog van gastheer Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, en Muntmeester Maarten Brouwer. De Eerste Slag vond plaats op het stadhuis van Utrecht in aanwezigheid van burgemeester Wolfsen. Het is een bijzondere gebeurtenis, omdat het de laatste herdenkingsmunt is waarop koningin Beatrix staat afgebeeld.

De memorabele vijf-euroherdenkingsmunt werd ontworpen door architect Erno Langenberg en is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën. “Deze bijzondere vijf-euromunt staat voor alle landen, alle delegaties en alle verdragen die Utrecht voor meer dan een jaar het centrum van de wereld maakten”, aldus staatssecretaris Weekers. De munt is vanaf 12 april 2013 verkrijgbaar op Herdenkingsmunt.nl en bij postkantoor en -agentschap.

Eigen computerscript

De herdenkingsmunt staat in het teken van 300 jaar Vrede van Utrecht. Het tekenen van het vredesverdrag in 1713 maakte een einde aan een lange reeks oorlogen. Op de herdenkingsmunt staan 35 veerpennen afgebeeld, die herinneren aan de 35 delegaties die driehonderd jaar geleden deelnamen aan de wereldvredesonderhandelingen in Utrecht. Via een zelfgeschreven computerscript liet ontwerper Langenberg de 35 veerpennen lijnen trekken op de munt, die samen de wereld en het wapen van Utrecht vormen. Het wapen van Utrecht staat duidelijk afgebeeld in de wereldbol en symboliseert de belangrijke plaats die Utrecht gedurende dat jaar in de wereld innam. Op de voorzijde vormen de 35 veerpennen het portret van Koningin Beatrix. Voor de tekst op de munt is gekozen voor het passende lettertype Baskerville, een statig en zakelijk font uit de 18de eeuw.

Ontwerper Erno Langenberg

“Vrede is een abstract begrip dat vaak gesymboliseerd wordt door de vredesduiven. Maar dat vond ik te eenvoudig! Wat betekende deze vrede? Hoe is hij tot stand gekomen? Tijdens mijn historische onderzoek bleek het de eerste vrede te zijn, die aan de onderhandelingstafel is getekend in plaats van op een slagveld. Dit gegeven verwerkte ik in mijn ontwerp en ik besloot een computerscript te schrijven om de veerpennen samen de wereld te laten tekenen. Het geeft een prachtig resultaat met symboliek en geschiedenis, maar dus ook hele moderne computertechnieken. Dat het nadien de laatste herdenkingsmunt met Koningin Beatrix bleek te zijn, is extra bijzonder. Ik vind het mooi dat zij op mijn munt staat, die de vrede herdenkt.”

Verkrijgbaarheid

Het ‘Vrede van Utrecht Vijfje’ is vanaf 12 april 2013 in te ruilen voor vijf euro op postkantoren en postagentschappen, en via de website Herdenkingsmunt.nl. Daarnaast slaat de Koninklijke Nederlandse Munt ook enkele bijzondere uitgiften in de verzamelaarskwaliteit Proof:

  • een gouden ‘Vrede van Utrecht Tientje’ ter waarde van 389,95 euro en
  • een zilveren ‘Vrede van Utrecht Vijfje’ dat reeds is uitverkocht.
  • Ook is een historische set samengesteld met originele munten uit de 18de eeuw ter waarde van 179,95 euro.

‘The Art of Making Peace’

Op 11 april 2013 is het precies driehonderd jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend. Het vredesverdrag betekende een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Vrede en vrijheid kregen een kans door onderhandeling en diplomatie. Dit viert Nederland met een internationaal programma met de titel ‘The Art of Making Peace’: muziek, theater, spektakel, tentoonstellingen, literatuur, beeldende kunst en conferenties, met de universiteit en (hoge)scholen van Utrecht, op de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de verlaten vliegbasis Soesterberg. Het programma verbindt kunst en cultuur aan actuele maatschappelijke kwesties.

Over de Koninklijke Nederlandse Munt

De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van het officiële Nederlandse muntgeld. Dit circulatiegeld wordt sinds 1567 in Utrecht geslagen en vanaf 1911 in het volledig gerenoveerde historische Muntgebouw aan de Leidseweg. De Koninklijke Nederlandse Munt is echter meer dan een gedegen muntproducent met een rijk verleden. De producent is vooral ook een technologische innovator met een enorme kennis op het gebied van muntproductie. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen ontwerper Ronald van Tienhoven en Google Earth voor de productie van het ‘Manhattan Vijfje’ in 2009. Bij het vervaardigen van het ‘Max Havelaar Vijfje’ in 2010 zijn bijzondere, innovatieve laser- en 3D-technieken toegepast. In 2011 introduceerde de Koninklijke Nederlandse Munt met het ‘100 jaar Muntgebouw Vijfje’ als eerste munthuis ter wereld een munt met QR-code. Het bedrijf ontving hiervoor de wereldwijd gerenommeerde Coin of the Year Award. Ter gelegenheid van de abdicatie van Koningin Beatrix brengt de Koninklijke Nederlandse Munt een twee-euromunt met een dubbelportret van Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander uit. Verder is de Koninklijke Nederlandse Munt door zijn kennis een veelgevraagd producent van o.a. buitenlandse circulatiemunten en herdenkingsmunten voor (niet-)eurolanden.