Bussemaker onthult eerste universitaire studiebijsluiter

Studenten die zich voor komend studiejaar aanmelden bij de TU Delft, weten waar ze aan toe zijn. Het aantal uren college dat ze in het eerste jaar krijgen is 28, gemiddeld 72% stroomt door naar het tweede jaar, 42% haalt de bachelor binnen vier jaar en anderhalf jaar na afstuderen heeft bijna iedereen (98%) een baan. Studenten kunnen het allemaal lezen op de studiebijsluiter van de TU Delft die minister Bussemaker vandaag heeft onthuld. Met informatie over onder andere studiesucces, arbeidsmarktperspectief, studententevredenheid en aantallen eerstejaars helpt de universiteit aankomende studenten om een bewuste keuze te maken.

Dat is hard nodig, want een op de drie studenten in het hoger onderwijs valt in het eerste jaar uit of loopt vertraging op door een studiewissel. "Uitval en verkeerde studiekeuze zijn enorm kostbaar", aldus Bussemaker. "Voor studenten zelf, voor instellingen en voor de overheid. Qua tijd, geld en energie."

"Een verkeerde studiekeuze zorgt daarnaast ook voor ongemotiveerde studenten in de collegezaal. Dat trekt vaak het niveau en de kwaliteit van het onderwijs omlaag." Met de studiebijsluiter loopt de TU Delft vooruit op kabinetsmaatregelen die studenten tot een bewustere studiekeuze verleiden. Zo wordt de aanmelddatum volgend jaar vervroegd naar 1 mei en krijgen zowel aankomende studenten als instellingen het recht om een studiekeuzegesprek te eisen.

De studiebijsluiter speelt in op die ontwikkeling. Scholieren-, studenten- en jongerenorganisaties LSvB, ISO. JOB, LAKS en CNV Jongeren hebben de bijsluiter ontwikkeld. Inmiddels werken negen hogescholen ermee en zijn elf hogescholen ermee bezig. De TU Delft is de eerste universiteit in Nederland die met een studiebijsluiter werkt.