Dijsselbloem naar voorjaarsvergadering IMF

Minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is van 18 tot en met 20 april in Washington voor de voorjaarsvergadering van het IMF. Daarnaast speecht hij bij twee evenementen in Washington die rond het IMF-programma worden gehouden.

Op donderdag 18 april neemt Dijsselbloem deel aan een paneldiscussie van de Bertelsmann Foundation over de centrale vraag: 'Hotspot Eurozone: is de crisis voorbij?' Andere deelnemers zijn de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Zweden en de vicepremier van Turkije.

Aansluitend houdt hij een speech bij het EU Event van het Brookings Institute. Ook daar is vervolgens een paneldiscussie met naast Dijsselbloem ook Eurocommissaris economische en monetaire zaken Rehn, Asmussen van de Europese Centrale Bank, Hoyer van de Europese Investeringsbank en Regling van het ESM.

Nederland en België wisselen het voorzitterschap van de IMF-kiesgroep af. Dit jaar is België voorzitter. Minister Dijsselbloem neemt dan ook voornamelijk in zijn rol als voorzitter van de Eurogroep deel aan een aantal IMFC-onderdelen. Het IMFC (International Monetary and Financial Committee) is het belangrijkste beleidsbepalende orgaan in het IMF. In het IMFC worden de mondiale economische en financiële vooruitzichten en beleidsuitdagingen besproken.

Tijdens de voorjaarsvergadering staat de internationale financieel-economische situatie centraal. Naast veel andere onderwerpen komen de stappen aan de orde die wereldwijd gezet moeten worden om stabiliteit en groei op de lange termijn te bevorderen. Ook het belang om de overheidsfinanciën verder op orde te brengen en de overheidsschulden van ontwikkelde landen omlaag te brengen, worden besproken.

Openbare programmaonderdelen

Donderdag 18 april, 15.00 - 16.15 uur
Paneldiscussie Bertelsmann Foundation
Ronald Reagan Building and International Trade Center
1300 Pennsylvania Avenue, NW
Washington, DC
Aanmelden via WAS-PPC@minbuza.nl

Donderdag 18 april, 16.15 - 18.00 uur
Speech en paneldiscussie Brookings event
The Brookings Institute, Falk Auditorium
1775 Massachusetts Avenue, NW
Washington, DC
Aanmelden viaWAS-PPC@minbuza.nl

Vrijdag 19 april, 18.00 - 18.50 uur
Persbriefing van minister Dijsselbloem voor de Nederlandse pers
IMF kantoor HQ1
13-208
700 19th Street, NW
Washington DC
Aanmelden via WAS-PPC@minbuza.nl

Zaterdag 20 april, 10.00 - 11.00 uur
Persbriefing van minister Dijsselbloem voor de internationale pers
IMF kantoor HQ1
13-208
700 19th Street, NW
Washington DC
Aanmelden via WAS-PPC@minbuza.nl