5.000e vlucht reddingshelikopters Defensie

Een Defensie reddingshelikopter is vanmiddag uitgerukt om een hoogzwangere vrouw van Ameland naar het Medisch Centrum Leeuwarden te vliegen. Sinds de oprichting van het 303 Squadron in 1959, waar de zogenoemde Search and Rescuetaken zijn ondergebracht, was dit de 5.000e vlucht.

Het aantal betreft medische evacuaties, patiënten- en reddingvluchten bij elkaar opgeteld. De laatste tijd wordt er veelvuldig een beroep gedaan op Defensie om patiënten per helikopter naar een ziekenhuis te brengen. Zo verdubbelde het aantal vluchten de eerste drie maanden van dit jaar ruimschoots in vergelijking met de zelfde periode vorig jaar.

De drie AB-412 helikopters, die voor patiënten uitrukken, zijn gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden en zijn ondergebracht bij het Defensie Helikopter Commando. Defensie zet voor patiëntentransport ook wel eens een Cougar in. Daarnaast staat tussen zonsondergang en zonsopkomst een helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) 7 dagen per week paraat voor Search and Rescue operaties en medische evacuaties.