Minister Schultz opent vakbeurs Wasser Berlin

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu opent op dinsdag 23 april in Berlijn de vakbeurs Wasser Berlin. Aansluitend organiseert de Nederlandse ambassade het symposium Innovative Water Technologies met sprekers uit beide landen. Doel is de Nederlandse en Duitse innovatieve watersector bij elkaar te brengen en slimme oplossingen te bedenken voor gezamenlijke vraagstukken.

Minister Schultz wil de banden met Duitsland aanhalen. “Nederlandse waterbedrijven zijn internationaal zeer actief. Als ik kijk naar Nederland en Duitsland, dan zie ik nog volop kansen om die samenwerking te intensiveren. We trekken in het internationale veld van watertechnologie en innovatie nog relatief weinig samen op. Dat is jammer, want we kunnen samen sterker staan in de concurrentie op wereldniveau.”

Topsector

De Nederlandse Topsector Water heeft Wasser Berlin en het symposium tal van vooruitstrevende technieken te bieden, zoals de Nereda-techniek voor het zuiveren van afvalwater, de methoden om biogas en fosfaat te winnen uit afvalwater en de techniek om energie te winnen uit zout en zoet water. “Zowel Nederland als Duitsland beschikken over een hoog kennisniveau, we hebben een reputatie van betrouwbaarheid en we creëren onderscheidende producten. Internationale samenwerking hoeft zich niet altijd twee of drie tijdzones verderop af te spelen. Laten we de samenwerking ook eens vaker dichter bij huis zoeken”, aldus Schultz.  

Nederlandse waterbedrijven zijn actief in 73 landen. De hele watersector levert Nederland 180 duizend banen op en een exportwaarde van 18 miljard euro. Duitsland is onze grootste handelspartner, de onderlinge handel groeide vorig jaar met ruim 4 procent tot meer dan 157 miljard euro. De watersector maakt daar echter nog slechts een bescheiden deel van uit.