Tientallen ex-franchisenemers Super de Boer geven omzetfraude toe

Enkele tientallen ex-franchisenemers van Super de Boer hebben zich bij de Belastingdienst gemeld om omzetfraude toe te geven. De Belastingdienst benaderde naar aanleiding van onderzoek afgelopen jaar in totaal 143 ex-franchisenemers van deze voormalige supermarktketen.

In 27 gevallen meldden de betrokken ondernemers zelf aan de Belastingdienst dat zij de schatkist hadden benadeeld. Zij krijgen een naheffing en een substantiële boete opgelegd. Daarnaast ziet de Belastingdienst in nog 59 gevallen aanleiding voor nader boekenonderzoek. Bij deze ondernemers is er een vermoeden dat hun administratie nog altijd onjuistheden bevat. Indien uit de controles blijkt dat dit inderdaad het geval is, legt de fiscus nog zwaardere boetes op naast de naheffing. Op dit moment zijn er in totaal voor € 6,5 miljoen aanslagen en boetes opgelegd. Inmiddels is besloten om het onderzoek uit te breiden naar andere supermarktketens met een franchiseformule.

Staatssecretaris Weekers: “Ik sta voor een harde aanpak van fraude. Het toepassen van trucs en het opgeven van lagere omzetten om minder belastingen te hoeven te betalen, wordt hard aangepakt door de Belastingdienst en de FIOD. Belastingontduiking wordt niet geaccepteerd. Dat is belangrijk voor iedereen: voor de schatkist om regelmatige belastinginkomsten veilig te stellen en voor alle ondernemers om oneerlijke concurrentie te voorkomen.”

In mei 2012 deed de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket invallen bij franchisenemers van de voormalige supermarktketen Super de Boer. Het vermoeden bestond dat er lagere omzetten werden opgegeven aan zowel de fiscus als de franchisegever. Bij de invallen werden negen ondernemers bij zes bedrijven gearresteerd en de administratie in beslag genomen. De betrokkenen zouden tussen 2006 en 2012 kasfraude hebben gepleegd door net na opening van de winkels contant geld uit de kas te halen en in de boekhouding op te voeren als retouren. Die retouren kwamen echter nooit binnen. Omdat er vermoedens bestonden dat deze handelswijze breder werd toegepast, werden alle ex-franchisenemers door de Belastingdienst benaderd om alsnog de verzwegen winst en omzet op te geven.