Akkoord Servië en Kosovo getuigt van goed nabuurschap

Minister Timmermans is verheugd dat Servië en Kosovo een akkoord hebben bereikt over het bestuur van Noord-Kosovo.

‘Het akkoord getuigt van goed nabuurschap en komt ten goede aan de veiligheid en stabiliteit in de regio. Het is een succes van de regeringen in deze landen, die over hun schaduw zijn heengestapt. Het is ook een diplomatiek succes voor Hoge Vertegenwoordiger Ashton die intensief heeft bemiddeld tussen beide partijen. En boven alles is het een succes voor de bevolking van Servië en Kosovo, die het meeste baat zullen hebben bij de normalisering van relaties tussen de buurlanden en een blik gericht op de toekomst. Het komt nu aan op de implementatie. Als ook dat goed gaat, is een belangrijke horde genomen om te kunnen besluiten over volgende stappen richting de EU.’