Inspectie SZW legt hoge boetes op aan champignonkwekerij

De Inspectie SZW heeft hoge boetes opgelegd aan een champignonkweker en een Bulgaars bedrijf. Het totaal aan boetes bedraagt ruim drie miljoen euro. De reden voor de boete is dat werknemers die bij de kwekerijen werkten geen tewerkstellingsvergunning (TWV) hadden terwijl dit wel noodzakelijk was.

Het Interventieteam Champignons heeft tijdens werkplekcontroles bij vier champignonkwekerijen  78 vreemdelingen aangetroffen met de Bulgaarse nationaliteit. Zij waren op moment van controle bezig met het plukken van champignons. De kwekerijen zijn in eigendom van één eigenaar.

De Bulgaren waren in dienst van een in Bulgarije gevestigde onderneming. Volgens deze overtreder zou er sprake zijn van grensoverschrijdende dienstverlening, waarvoor geen TWV nodig is. De Inspectie heeft echter vastgesteld dat de werkzaamheden die de Bulgaren uitvoerden, onder gezag van de  Nederlandse ondernemingen werden uitgevoerd en dat zij dus niet vanuit het Bulgaarse bedrijf werden aangestuurd. Dit betekent dat er geen sprake is van zuivere dienstverlening maar van het ‘ter beschikking stellen van arbeidskrachten’. Hiervoor waren tewerkstellingsvergunningen noodzakelijk die dus niet aanwezig waren. Daarmee hebben dus zowel de Nederlandse ondernemingen als het Bulgaarse bedrijf de wet overtreden. Reden voor de Inspectie SZW om boetes op te leggen.

De vier champignonkwekerijen hebben in totaal een boete opgelegd gekregen van € 2.484.000,- . Het Bulgaarse bedrijf heeft een boete gekregen van € 624.000,-.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert of de werkgever en werknemers zich aan de arbeidstijdenwet/besluit en de Wet arbeidsomstandigheden houden, of werknemers gerechtigd zijn om in Nederland te werken en of zij betaald krijgen volgens het wettelijk minimumloon en minimum vakantiebijslag. De Belastingdienst onderzoekt of de betrokkenen ondernemingen de fiscale wet- en regelgeving hebben nageleefd.

Uit inspecties bij champignonkwekerijen en uitzendbureaus in 2009 bleek er veel mis te zijn. Dat leidde tot boetes en naheffingen van de Inspectie SZW en Belastingdienst. Deze bevindingen waren aanleiding om opnieuw met een interventieteam op pad te gaan. Het team wil oneerlijke concurrentie tussen telers tegengaan. Andere doelen zijn:Voorkomen dat reguliere werknemers worden verdrongen door mensen die geen recht hebben om in Nederland te werken en voorkomen dat werknemers niet krijgen betaald waar zij recht op hebben.

In het Interventieteam Champignons werken onder aansturing van Inspectie SZW samen: de Belastingdienst, het UWV, het Openbaar Ministerie, de Sociale Verzekeringsbank, de Regionale Coördinatiepunten Fraudebestrijding, gemeenten en de Politie.