Minister Schippers gaat veelbelovende zorginitiatieven intensief volgen

In de zorg ontstaan veel initiatieven die tot doel hebben de kwaliteit van de zorg te verbeteren, de kosten te verlagen en de zorg in de buurt beter te organiseren. Om dit innovatieve klimaat te ondersteunen heeft minister Schippers 15 initiatieven geselecteerd die zij de komende jaren actief gaat volgen en waar mogelijk ondersteunen. De bevindingen uit deze initiatieven kunnen gebruikt worden in de vorming van nieuw beleid. 

Proeftuinen en Pilots

Binnen de geselecteerde initiatieven valt onderscheid te maken tussen regionale samenwerkingsinitiatieven (proeftuinen) en initiatieven gericht op een specifiek thema (pilots). De proeftuinen zijn voornamelijk gericht op samenwerking binnen een regio om zo zorg en ondersteuning in de buurt te verbeteren. Er wordt hierbij veel aandacht geschonken aan substitutie; verschuiving van behandelingen van tweedelijnszorg naar eerstelijnszorg en van de eerstelijnszorg naar zelfzorg. De pilots richten zich op uiteenlopende thema’s van technische innovatie tot alternatieve vormen van bekostiging. Het volgen van deze pilots kan inzicht geven in wat wel en wat niet werkt en wat bij goed resultaat als best practice voor anderen zou kunnen dienen.

Shared Savings

Een aantal proeftuinen wil ook afspraken maken over het delen van de gerealiseerde besparingen. Dit gebeurt via een systeem van ‘shared savings.’ Hierbij worden de behandelaren, achteraf, gezamenlijk beloond op basis van de behaalde resultaten. Doordat de beloning wordt verdeeld over de verschillende behandelaren en niet per behandelaar of per verrichting wordt betaald, ontstaat een prikkel om door middel van goede samenwerking tot een goed gezondheidsresultaat te komen.

Resultaten

De komende jaren gaat minister Schippers de initiatieven intensief volgen. Zij zal periodieke voortgangsrapportages maken die aan de Tweede Kamer zullen worden gestuurd. Daarin zullen de relevante uitkomsten worden gemeld en zal verslag worden gedaan van ontwikkelingen in en rond de initiatieven. Bij het meten van de uitkomsten valt bijvoorbeeld te denken aan de gezondheidswinst voor de individuele patiënt of de groep, een daling van de kosten of het voorkomen van depressie of overgewicht in een bepaalde regio. De eindevaluatie vindt plaats in 2017.