Consultatieronde over wetsvoorstel om leefbaarheid wijken te verbeteren

Op verzoek van gemeenten onderzoekt minister Blok (Wonen en Rijksdienst) of gemeenten meer mogelijkheden kunnen krijgen om woningzoekenden te weren in wijken waar de leefbaarheid ernstig onder druk staat. Daartoe is vandaag een consultatieronde gestart over een wetsvoorstel tot wijziging van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek.

Nu kunnen gemeenten in bepaalde wijken al inkomenseisen stellen aan woningzoekenden om concentratie van mensen met een uitkering tegen te gaan. Blok gaat na of hij deze  mogelijkheid kan uitbreiden tot personen die crimineel gedrag hebben getoond of die voor overlast hebben gezorgd, ook als het om jeugdige gezinsleden gaat. De gemeente moet deze woningzoekenden wel voldoende mogelijkheden bieden om zich in andere wijken van de gemeente te vestigen. De maatregel kan dan ook slechts in een beperkt aantal door de gemeente aangewezen wijken worden toegepast.

Het wetsvoorstel bevat ook de mogelijkheid voor gemeenten om in buurten waar de woningen toch al klein zijn, het omvormen van een woning in twee of meer huurwoningen tegen te gaan. Deze opsplitsing van woningen kan leiden tot aantasting van de leefbaarheid in de buurt, bijvoorbeeld door malafide pandeigenaren. In de buurten waar dit speelt, zal men een vergunning moeten hebben voor het opsplitsen van een woning.

Het derde element in het wetsvoorstel is het verlengen van de termijn waarin toelatingseisen kunnen worden gesteld aan woningzoekenden in een wijk waarin problemen zich concentreren. Nu kan die aanwijzing maar één keer met vier jaar worden verlengd.

Het wetsvoorstel is vandaag voor een openbare consultatieronde van vier weken gepubliceerd op de website http://www.internetconsultatie.nl/wetbijzonderemaatregelengrootstedelijkeproblematiek en voorgelegd aan de VNG en andere betrokken partijen.