Defensie presenteert zich als aantrekkelijke werkgever

Defensie heeft zich de afgelopen dagen gepresenteerd als aantrekkelijke werkgever voor scholieren die een baan in de techniek zoeken. De regionale opleidingscentra Tilburg en Harderwijk kregen hoog bezoek en in Brabant landde een heuse Apache-gevechtshelikopter op het sportveld.

Met de landing van de Apache werd de nieuwe opleiding vliegtuigonderhoud bij dit ROC ingeluid. Vanaf september gaat de nieuwe middelbare beroepsopleiding van start, waarin leerlingen de scholing volgen voor een technische startfunctie bij Defensie. “Zonder monteurs vliegt dit grijze staal geen meter”, stelde Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger. “Technici zijn schaars in Nederland. Gelukkig kunnen we in samenwerking met het ROC deze belangrijke groep jongeren voor Defensie opleiden.”

Stageplek

De scholing vliegtuigonderhoud bestaat al in Nederland, maar in het nieuwe schooljaar komt daar een militaire component bij. Naast vliegtuigonderhoud biedt Defensie in samenwerking met 30 ROC’s 8 verschillende opleidingen Veiligheid & Vakmanschap, waarin de leerlingen gegarandeerd een stageplek vinden binnen Defensie.

Goede resultaten

Een daarvan is Landstede MBO in Harderwijk, waar de Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif langs kwam om de school te complimenteren met de goede resultaten. Bij de lichtingen 2010 en 2011 was het aantal geslaagden bij VeVa 100%.

De landmacht deed echter nog meer. 43 Herstel Compagnie hield in samenwerking met ROC Noorderpoort en DienstenCentrum Werving en Selectie Defensie de Dag van de Techniek. Dat gebeurde op de Johannes Postkazerne in Havelte. Zo’n 35 leerlingen in het eindexamenjaar VMBO kregen uitleg over het afwisselende werk bij een herstelcompagnie. “Een aantal is na onze presentatie zeker geïnteresseerd”, weet medeorganisator 2e luitenant Jean Fontijn. “We hopen echt dat er veel van deze jongeren doorstromen naar de opleiding VeVa.”

Top 10

Jaarlijks heeft Defensie 4000 nieuwe militairen nodig, waarvan een groot deel binnenstroomt via VeVa. De werving loopt na een stroeve periode steeds beter. Dat komt mede door de goede naam van Defensie. De krijgsmacht staat wederom in de top-10 van aantrekkelijkste werkgevers in ons land. Bij het jaarlijkse onderzoek van de Intelligence Groep onder ruim 10.000 Nederlanders eindigde het ministerie op de 8e plaats.