Ervaring van Max met de lerarenbeurs

Muziek

Bevoegde leraren kunnen met een lerarenbeurs een bachelor- of masteropleiding volgen. Zo kun je je kennis en vaardigheden verbreden en verdiepen. We interviewen Max Gans. Hij is leraar Frans maar volgt een master geschiedenis met de lerarenbeurs.

Max Gans:
Dit is mijn derde jaar, volgend jaar hoop ik het af te ronden. En 'hopen' betekent eigenlijk dat het wel goed gaat, want er zijn geen barrières of zo, ik heb mijn propedeuse in 1 keer gehaald. Mijn specialisatie is Frans en mijn bachelorscriptie gaat daar ook over, over het hof van Napoleon.

Interviewer: Hoe is het om te studeren naast je werk?
Max Gans: Het is zwaar, dat geef ik toe, maar aan de andere kant is het erg leuk om te doen omdat je je kennis kunt delen met mensen die geschiedenis geven. En als je vragen hebt, kun je bij ze langs komen. Bovendien zijn er hier veel docenten op school die zeggen: "O, wat is het goed dat je dat doet, want dat zou ik niet kunnen". En dan denk ik: "nou ja, die motivatie, die heb ik dan".

Interviewer: Kun je je kennis ook meteen toepassen als je voor de klas staat?
Max Gans: Tijdens de colleges ben ik natuurlijk leerling, maar in mijn achterhoofd ben ik wel docent. Dus de dingen die daarin worden verteld, waarvan ik denk, dat is goed, die neem ik over. En dat betekent dat de kennis die ik opdoe daar, met betrekking tot Frans, kan ik toepassen.

Interviewer: Hoe ervaren de leerlingen dat?
Max Gans: Heel erg positief, want de leerlingen merken dat je buiten het boek gaat. Natuurlijk, het boek wordt wel gebruikt, want de tekst staat in het boek. Maar je vertelt veel meer. En als je de leerlingen daarmee kunt grijpen in de zin van "Hee, meneer Gans vertelt veel meer, daar heb ik wat aan", dan raken de leerlingen weer gemotiveerd, waardoor jij denkt: daar doe ik het voor.

Interviewer: Zou je de lerarenbeurs aanraden bij collega's?
Max Gans: Jazeker. Het draait erom dat je je passie volgt.

Interviewer: Ook geïnteresseerd in de lerarenbeurs? Kijk op www.duo.nl voor meer informatie. Aanvragen kan tot 16 mei 2013. De lerarenbeurs - beter voor de klas!

afsluitende muziek