Kabinet wil claims weduwen Zuid-Sulawesi zorgvuldig afhandelen

Het kabinet wil de claims van tien weduwen van slachtoffers van standrechtelijke massa executies in 1947 op Zuid-Celebes, het huidige Zuid-Sulawesi, zorgvuldig afhandelen. De heeft de  ministerraad vandaag besloten. De raad sprak steun uit voor de instructie die minister Timmermans van Buitenlandse Zaken eerder deze week aan de landsadvocaat heeft gegeven. De landsadvocaat heeft de opdracht om met de advocaat van de weduwen tot een schikking te komen, met een schadevergoeding en een spijtbetuiging zoals eerder in de zaak Rawagedeh. In 2011 trof de Staat met een overlevende en een groep weduwen van de standrechtelijke massa executie in Rawagedeh een schikking bestaande uit twintigduizend euro schadevergoeding per persoon en een spijtbetuiging.

Timmermans: ‘Aangezien Nederland eerder al het principe van een schadevergoeding en spijtbetuiging had omarmd, is er geen enkele reden om deze hoogbejaarde en kwetsbare weduwen te confronteren met een langdurige juridische procedure. Dat is niet in hun belang, maar ook niet in het belang van de staat. Met een schadevergoeding en een spijtbetuiging krijgen de weduwen hun dierbaren niet terug, dus hun verdriet kunnen wij niet wegnemen, maar toch hoop ik dat hiermee een bijdrage wordt geleverd tot verwerking van het verlies.’

Voor de Staat waren de onderhandelingen over een schikking nog niet afgebroken; op instructie van Timmermans heeft de landsadvocaat dit afgelopen dinsdag laten weten aan de advocaat van de weduwen.

Timmermans: 'In de toekomst zal de staat bij gelijke gevallen ook de gelijke schikking en spijtbetuiging willen toepassen.' Het gaat hierbij om claims van weduwen van slachtoffers van standrechtelijke massa-executies. De staat volgt op dit punt de uitspraak van de rechter in de Rawagedeh-zaak in 2011. Daarin sprak de rechter uit dat de vorderingen in deze zaak zijn verjaard, behalve vorderingen van weduwen. In zaken van andere personen, zoals kinderen van slachtoffers, wordt de lopende juridische procedure voortgezet.