Ministerraad 26 april 2013

Minister-president Rutte kijkt na afloop van de ministerraad vooruit naar de troonswisseling.

RUTTE
Het was vandaag de laatste ministerraad voor de troonswisseling. En natuurlijk hebben we daar ook in de Trêveszaal over gesproken. Dinsdag wordt een historische dag. De Koning zweert trouw aan de Grondwet en het Statuut voor het Koninkrijk. Hij belooft een getrouwe vervulling van zijn ambt en dat is ook eigenlijk het kernmoment van de plechtigheid in de Nieuwe Kerk. En op geen moment is beter zichtbaar dat Nederland ook echt een constitutionele monarchie is. De Koning bevestigt plechtig dat de Grondwet het fundament is van het Koningschap. Die eed van de Koning op de Grondwet, ten overstaan van de Staten-Generaal en alle andere aanwezigen in de Nieuwe Kerk, ruim 2000, is een uniek moment waarin de historische en actuele betekenis van onze constitutie voor iedereen zichtbaar samenkomen.

Afgelopen maandag heb ik het laatste wekelijkse gesprek gehad met Koningin Beatrix. Ik heb die gesprekken de afgelopen 2,5 jaar als een bijzonder deel van mijn werk ervaren. Deze week legde de Koningin ook haar laatste werkbezoek af. Zij opende in Den Haag een tentoonstelling over Constantijn en Christiaan Huygens. Ik zag daarvan mooie beelden en ook mooie foto's in de media. Maandag zal de Koningin in een televisietoespraak terugblikken op de 33 jaar waarin zij vorstin van Nederland is geweest en van het Koninkrijk. Mooie, bewogen en bijzondere jaren.

Komende dinsdag kleurt heel Nederland oranje. En het feest is eigenlijk al begonnen, want vandaag doen meer dan 1,3 miljoen kinderen op 6500 scholen in heel Nederland en en in de Caribische delen van het Koninkrijk mee aan de Koningspelen. Dinsdag zijn er in Amsterdam - maar ook in alle andere plaatsen in ons land - tal van festiviteiten rondom de inhuldiging van de nieuwe Koning. Om deze mogelijk te maken is de afgelopen drie maanden door velen - professionals, vrijwilligers - heel veel werk verzet. Ik zou eigenlijk ook van dit moment gebruik willen maken om al die mensen daar, wat betreft de voorbereiding van alles, te bedanken en we gaan er natuurlijk voor zorgen dat het ook echt een hele mooie dag gaat worden, op 30 april. Ik zie, net als miljoenen andere Nederlanders, zeer uit naar deze bijzondere dag en ik ben ervan overtuigd dat we er samen, in de beste Nederlandse tradities, een prachtig feest van gaan maken.