Ploumen geeft geld voor slachtoffers instorten fabriek Bangladesh

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft 20.000 euro toegezegd voor de opvang en verzorging van de slachtoffers van de instorting van de fabriek in Bangladesh. 'Er is een groot tekort aan voorzieningen zoals voedsel, water en medicijnen voor honderden slachtoffers van deze ramp. Met dit bedrag draagt Nederland bij om de eerste noden op te vangen', aldus Ploumen.

'Er is een groot tekort aan voorzieningen zoals voedsel, water en medicijnen voor honderden slachtoffers van deze ramp. Met dit bedrag draagt Nederland bij om de eerste noden op te vangen', aldus Ploumen. 'De drama's blijven zich maar aandienen. De onveiligheid in textielfabrieken in Bangladesh is structureel zeer schrijnend en deze instorting is een volgende ramp in de geschiedenis van de kledingindustrie in Bangladesh.'

Sinds 2006 zijn ongeveer 1000 textielwerkers in textielfabrieken in Bangladesh omgekomen. Namens de Nederlandse regering heeft minister Ploumen via de autoriteiten van Bangladesh haar medeleven en steun richting de slachtoffers toegezegd.

Ploumen heeft herhaaldelijk textielbedrijven en de overheid in Bangladesh opgeroepen elk hun verantwoordelijkheid te nemen. Ploumen vraagt de overheid in Bangladesh meer aandacht te hebben voor de veiligheid in de textielfabrieken en zal bekijken hoe Nederland en Bangladesh nog nauwer kunnen samenwerken op dit terrein. 'We mogen niet accepteren dat textielwerkers enorme veiligheidsrisico’s moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en t-shirts te maken.'

Eerder dit jaar bracht minister Ploumen vertegenwoordigers van de Nederlandse textielsector en maatschappelijke organisaties bijeen. Dit nadat meer dan 100 arbeiders door een brand in een textielfabriek om het leven kwamen. Ze wil dat de sector zo snel mogelijk met een gezamenlijk plan van aanpak komt met meetbare en afrekenbare doelen met een tijdlijn.

De Nederlandse bijdrage zal aan de Duitse hulporganisatie GIZ worden gegeven. GIZ is direct na het instorten van Rana Plaza complex ter plekke in actie gekomen. Naast een tekort aan voedsel, water en medicijnen is er een gebrek aan ziekenhuisbehandelingen en lijkenzakken en zal er ondersteuning nodig zijn bij de identificatie van slachtoffers.