Eindhoven als proeftuin voor slimme openbare verlichting

Het gemeentebestuur van Eindhoven zoekt partners die de komende jaren de stad als proeftuin willen inzetten voor slimme lichttoepassingen. Momenteel wordt hiervoor de eerste stap gezet: het organiseren van een marktconsultatie. De gemeente heeft als ambitie verlichting in de openbare ruimte op dusdanig vernieuwende wijze inzetten, dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven in de stad. Deze ambitie is vastgesteld in de Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030.

Eindhoven streeft vanuit haar ambitie naar het realiseren van een slim lichtgrid. Dit lichtgrid optimaliseert openbare verlichting, duurzaamheidsoplossingen en de (ontwerp)mogelijkheden van de openbare ruimte. Belangrijk uitgangspunt is dat één of meerdere marktpartijen het slimme lichtgrid realiseren via een verdienmodel: vermarkten van (nieuwe) producten of diensten.

De eerste stap bij het realiseren van de roadmap is het organiseren van een marktconsultatie. De selectie van marktpartijen vindt plaats bij de innovatieve aanbesteding voor het realiseren van de roadmap. De aanbesteding is gericht op het realiseren van een slim lichtgrid voor de langere termijn (2030) en het opleveren van een eerste, zichtbaar lichtproject (2014). Voor de marktconsultatie kunnen geïnteresseerde marktpartijen zich tot en met 3 mei 2013 melden bij de gemeente.