Defensie prominent in cortège

Het koningspaar is met saluutschoten begeleid naar de Nieuwe Kerk op de Dam. De Gele Rijders van de landmacht gaven vanaf het IJ met tussenpozen van 5 seconden een saluut af. Dit gebeurde volgens  traditie bij de inhuldiging van een nieuw staatshoofd. Koning Willem-Alexander en zijn echtgenote werden op de route vergezeld door een cortège. Hierin liepen onder meer delegaties van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee mee.

De nieuwe vorst werd tijdens de tocht traditiegetrouw begeleid door wapenkoningen en wapenherauten. Onder hen  Commandant der Strijdkrachten generaal b.d. Peter van Uhm, die als koning van wapenen de nieuwe vorst aankondigt in de kerk.

Symbolen

Het Rijkszwaard, het symbool van de macht van de Koning en de Rijksstandaard, symbool voor de natie, werden respectievelijk gedragen door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal der mariniers Ton van Ede.

Andere deelnemers in het cortège waren dragers van het Kruis van Verdienste. Het waren kapitein der mariniers Jurgen Abma, onderscheiden voor zijn doortastend optreden in Afghanistan en kapitein Arno Mulders. Hij raakte gewond  bij een bermbomaanslag in Afghanistan en zet zich nu in voor de belangen van gewond geraakte militairen.

Trouw

Een belangrijk symbool in het militair ceremonieel vormen de vaandels en standaarden. Zij staan voor militaire deugden, trouw, eenheid en eergevoel. Militairen leggen de eed of belofte af op het vaandel of standaard. Verder staan er wapenfeiten op vermeld, waarmee de eenheid zich in het bijzonder heeft onderscheiden. In het cortège van de Koning en in de Nieuwe Kerk waren ze allemaal te zien.

Enorme indruk

Eerste luitenant van de marechaussee Arija Roelofs viel de eer te beurt als adjudant van de Commandant der Strijdkrachten mee te lopen in het cortège. Zo kon ze de inhuldiging wel van heel dichtbij meemaken. Roelofs: “Ik denk dat elk moment van de dag een enorme indruk bij mij achter zal laten. Spannend is het wel, want ik hoop niet dat ik te snel ben afgeleid op de loper.”

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee vervult tijdens de plechtigheden sowieso een prominente rol. Zo bewaken marechaussees in ceremonieel tenue in de Nieuwe Kerk de zogeheten credenstafel. Hierop liggen de regalia of rijksinsignes die de macht en waardigheid van de Koning symboliseren. Koning Willem II liet deze in 1840 door verschillende edelsmeden vervaardigen. En bij de Nieuwe Kerk staat naast een dubbelpost ook een 10 marechaussees tellend couloir. Ze staan niet alleen daar, maar bij alle ingangen van de gebouwen waar leden van het Koningshuis en hun gasten arriveren en vertrekken.