Eresaluut voor Koningin Beatrix

Met 101 saluutschoten heeft Hr. Ms. Evertsen om 9.00 uur een 8 minuten durend eerbetoon aan Koningin Beatrix afgegeven. Het fregat deed dit al varende op het IJ, onder begeleiding van kerkklokken en carillons van Amsterdam.

Met 101 saluutschoten geeft Hr. Ms. Evertsen om 9.00 uur een 8 minuten durend eerbetoon aan Koningin Beatrix af.

Even eerder  inspecteerde gouverneur van de hoofdstad  generaal-majoor Marc van Uhm op de Dam en de Nieuwezijds Voorburgwal de aangetreden erewachten. Die werden gevormd door onder meer het Korps Mariniers en het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. 

Matrozen wapentechnische dienst Renan Tok en Rolf de Raaf bedienden het kanon van de Evertsen. De Raaf: “Heel speciaal om mee te maken. Het zal waarschijnlijk maar 1 keer in je militaire carrière zijn en niet iedereen krijgt deze kans. We hebben dit vaker gedaan op zee, maar natuurlijk nog nooit midden in Amsterdam en voor zo’n bijzondere gelegenheid.”

Na het saluut meerde het marinefregat af en biedt de rest van de dag ondersteuning op welke manier dat nodig is.

St. Maarten, Aruba, Curaçao

Hr. Ms. Evertsen, 19 april 2003 nog gedoopt door prinses Máxima, was niet het enige marineschip dat het militair eerbewijs met saluutschoten brengt. Het patrouilleschip Hr. Ms. Friesland geeft vandaag 3 keer een ceremonieel saluut af op St. Maarten. Saluutbatterijen van de marine nemen deze taak voor hun rekening op Aruba en Curaçao.

Nieuwe baan

En over saluut gesproken, honderden militairen stuurden eerder een foto om mee te doen aan het nationaal saluut. Een selectie staat vandaag als wervingsadvertentie in de Telegraaf. Met de eregroet feliciteren de mannen en vrouwen bij Defensie de koning met zijn ´nieuwe baan´.

Verschillende rollen

Op het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) waren militairen bij het krieken van de dag al op om  in ceremonieel tenue te worden gestoken. Zo´n 1.100 deelnemers uit alle krijgsmachtsdelen vervullen tijdens de abdicatie- en inhuldigingsceremonie verschillende functies. Van muziek maken in een fanfarekorps tot deelname aan de erehaag, als paleiswacht, in het cortège of bij de beveiliging. Het MEA fungeert de hele dag als militair ondersteuningspunt. Hier wordt iedereen gecontroleerd, gekleed en klaargemaakt voor de locatie waar ze hun taak uitvoeren.

Garde Grenadiers en Jagers (Koningscompagnie) maken zich klaar voor erewacht Koning en Koningin.

Lang staan

Sergeant-majoor Hans den Braber staat met zijn luchtmachtcollega’s 2,5 uur in een erehaag op de Nieuwezijds Voorburgwal. Een mooie uitdaging. “Ik heb nog nooit zolang stil gestaan en een wapen omhoog gehouden.” Een trucje heeft hij al achter de hand. “Door met mijn arm tegen mijn borst te drukken, houd ik de bloedsomloop gaande”, aldus Den Braber.

Midden op straat

Korporaal der 1e klasse Dennis Schnoink van het Korps Nationale Reserve (KL) heeft zich vrijwillig aangemeld. Als erewacht op de Dam ligt zijn grootste uitdaging bij het strak exerceren en op het juiste moment zijn geweer presenteren. Schnoink: “Er is natuurlijk een kans dat we weinig te zien krijgen, toch vind ik het geweldig om midden op straat te staan. Dan krijg je de sfeer het beste mee.”