Toespraak Opstelten bij beëdiging nieuwe agenten Noord-Holland

Toespraak door minister Opstelten (V&J) bij de beëdiging van nieuwe agenten van de regionale eenheid Noord-Holland in Haarlem op 2 mei 2013.

Dames en heren agenten,

Vandaag is een bijzondere dag: vandaag vindt in dit prachtige, oude stadhuis van Haarlem uw beëdiging plaats als politieagent. Met uw eed of belofte verklaart u het ambt van politieagent eervol te zullen uitvoeren en integer te zullen handelen. Dat is wat ik, als Minister van Veiligheid en Justitie, ook van u verwacht. Ik reken dan ook op u! Maar leg deze verklaring vooral ook af aan uzelf: vertrouw op uzelf en geloof in uzelf. 

Als politieman of -vrouw moet u zichtbaar, gezaghebbend en doortastend kunnen optreden. Dat moet u bovendien doen in een samenleving die steeds complexer wordt. Een samenleving ook waarin u als agent niet zelden zult worden geconfronteerd met agressie en geweld. Dat vraagt om bijzondere aandacht voor uw veerkracht en weerbaarheid. En om een organisatie die dit alles ondersteunt. Ook leert u goed op uzelf en op uw collega’s te passen. Politiewerk is tenslotte teamwork

Als dienders staat u midden in de samenleving. U treedt doortastend op bij het aanpakken van criminaliteit en overlast, of het handhaven van de openbare orde. Wellicht straks ook hier, op deze zelfde Grote Markt waar u zo meteen beëdigd gaat worden. Als agent bent u vaak als eerste professional ter plekke bij een verkeersongeluk, een geval van huiselijk geweld, of een moord. U leert zelfstandig - en waar nodig onder grote druk – beslissingen nemen en hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben. De samenleving kijkt naar u en verwacht veel van uw optreden. Dat is een mooie taak, maar zeker niet gemakkelijk.

Dames en heren agenten,

Welkom ook bij de nieuwe politie-organisatie. Sinds 1 januari 2013 is de Nationale Politie een feit: één korps, met tien regionale eenheden en één landelijke eenheid. Uw en mijn baas, het parlement, heeft hier vorig jaar unaniem mee ingestemd.   

Wat gaat u daarvan merken? U komt straks te werken bij een politieorganisatie met méér slagkracht. Een organisatie die u voldoende ruimte biedt om uw werk als professional goed te kunnen doen. Dit alles met minder bureaucratie, een betere informatievoorziening en ondersteund door betrouwbare ICT! Een organisatie - ten slotte - die u de gelegenheid biedt jezelf te blijven ontwikkelen, zodat je kunt doorgroeien.

Kortom: een organisatie waarin u met plezier zult werken! Werken aan een veiliger Nederland!