Inhuldigingsmedaille 2013

Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander is een Inhuldigingsmedaille ingesteld. De medaille wordt toegekend aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de inhuldiging. Het moet gaan om een bijdrage die “hun dagelijkse werkzaamheden betekenisvol te boven gaat”, zo staat in het instellingsbesluit over de medaille. Vooral mensen bij hulpdiensten, ambtelijke ondersteuning, politie en defensie die veel extra werk hebben verzet, kunnen ervoor in aanmerking komen.

De eerste acht mensen hebben op 2 mei een medaille ontvangen uit handen van minister-president Rutte. Naar verwachting worden de overige Inhuldigingsmedailles dit najaar uitgereikt. De toekenning gebeurt bij Koninklijk besluit, op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die belast is met het Nederlandse decoratiestelsel. Er is geen mogelijkheid tot individuele aanmelding. De burgemeester van Amsterdam, de Eerste en Tweede Kamer en de ministers inventariseren de personen die in aanmerking kunnen komen voor een Inhuldigingsmedaille. Zij hebben een goed beeld van personen die gezien de criteria hiervoor in aanmerking komen.

De medaille
Op de voorkant van de medaille staat het portret van Koning Willem-Alexander, naar links kijkend.
Op de achterkant staat zijn monogram, met in de rand de tekst “30 april 2013 Willem-Alexander Koning der Nederlanden”.

De zilveren medaille is rond met een middellijn van 30 millimeter en een dikte van 3,1 mm.
Het lint is een 27 millimeter breed oranje moiré lint, met in het midden vier verticale nassau-blauwe banen, elk 2 millimeter breed en 2 millimeter van elkaar.
Het herenmodel hangt aan een recht lint, het damesmodel hangt aan een strik.

Het ontwerp is gemaakt door Hans van Houwelingen.
De Inhuldigingsmedaille is vervaardigd door de Koninklijke Nederlandse Munt.

Draagvolgorde
In de draagvolgorde komt de Inhuldigingsmedaille 2013 direct na de Huwelijksmedaille 2002.

Zie de website officielebekendmakingen voor het besluit over de instelling van de Inhuldigingsmedaille 2013.