Minister Schultz tekent samenwerkingsakkoord met India

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag met de Indiase minister Kamal Nath (Urban Development) een overeenkomst getekend over samenwerking tussen beide landen op het gebied van ruimtelijke ordening en architectuur, water- en verkeersmanagement en duurzaam bouwen.  Doel is van elkaar te leren en over en weer deuren te openen voor het bedrijfsleven.

Zelfde vragen

Minister Schultz: “Hoewel de schaal verschilt – het grootstedelijk gebied van Delhi heeft net zoveel inwoners als heel Nederland – worstelen we met dezelfde vragen. Hoe kunnen we de beperkte ruimte beter benutten? Hoe zorgen we voor een optimale waterhuishouding en een duurzame energievoorziening? De banden tussen onze landen gaan eeuwen terug; ik ben ervan overtuigd dat zowel Nederland als India profiteren van intensievere samenwerking.”

Leren

De ‘Dutch Approach’ geniet internationale bekendheid vanwege de integrale aanpak van stedelijke ontwikkeling, waarbij ruimtelijke planning en architectuur duurzaam en mooi worden gecombineerd met water- en transportmanagement. Nederland kan echter ook veel leren van India. Indiaas ondernemerschap, vakmanschap en (technisch) talent kunnen bijdragen bij aan de Nederlandse samenleving.

Werkgroep

Het Nederlandse en Indiase ministerie richten met het akkoord een gezamenlijke werkgroep op die wederzijdse deelname aan projecten en programma’s, de organisatie van conferenties en workshops en uitwisselingen voor wetenschappelijk en toegepast onderzoek en opleiding gaat stimuleren. Ook wordt aangestuurd op publiekprivate partnerschappen. Schultz: “De samenwerking tussen Indiase en Nederlandse universiteiten en andere kennisinstituten is een belangrijk onderdeel. En natuurlijk hoop ik dat de nauwere samenwerking de kansen vergroot voor het Nederlandse bedrijfsleven op de Indiase markt.”