Timmermans ontmoet Arabische ambassadeurs

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) ontving dinsdag 14 mei zestien Arabische ambassadeurs en officiële vertegenwoordigers voor een discussie over Europa, ontwikkelingen in de Arabische regio en de samenwerking tussen Nederland en deze landen.

Timmermans noemde drie belangrijke uitdagingen: de snelle veranderingen in de Arabische maatschappij; de samenhang tussen religie, democratie, pluriformiteit en het voorkomen van extremisme; de veranderende mondiale energiepatronen en de geopolitieke gevolgen daarvan voor Europa en de Arabische wereld.

Minister Timmermans ontvangt Arabische ambassadeurs

Minister Timmermans ontvangt Arabische ambassadeurs

Vervolgens kwam het vredesproces in het Midden-Oosten aan de orde, en de verantwoordelijkheid van Europa en de Arabische landen om vooruitgang mogelijk te maken. De nieuwe Amerikaanse inspanningen bieden volgens Timmermans een ‘window of opportunity’ om dit jaar betekenisvolle stappen te zetten. Europa moet dit Amerikaanse initiatief krachtig ondersteunen en zich tegelijk actief betrokken blijven tonen op politiek, economisch en diplomatiek terrein.

Syrië

De minister sprak zijn zorgen uit over Syrië. Hij benadrukte dat sprake is van een humanitaire ramp van ongekende omvang waar alle landen zich gezamenlijk moeten inspannen om de hoge nood te lenigen.

Timmermans bracht ook het naleven van mensenrechten ter sprake, met name steun voor en bescherming van kwetsbare groepen in de samenleving. Hij noemde als voorbeeld de belangrijke rol die vrouwen spelen in de wereld en wees erop dat Nederland goede ervaring heeft met projecten ter versterking van de positie van vrouwen in de Arabische regio.