Inspraak vermogensverhoging Reactor Instituut Delft 'OYSTER'

Het Reactor Instituut Delft (RID) wil de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) moderniseren. Zo moet de reactor een vermogen krijgen van 3 megawatt in plaats van de huidige 2 megawatt. Dit project heet OYSTER: 'Optimised Yield – for Science, Technology & Education – of Radiation'.

Op 1 mei 2013 stelde het RID de minister van Economische Zaken op de hoogte van haar plannen via een Mededeling milieueffectrapportage (m.e.r.).  Op 15 mei 2013 werd de openbare kennisgeving gepubliceerd, het officiële startsein voor de m.e.r.-procedure. Vervolgens heeft iedereen zijn mening kunnen geven (een ‘zienswijze’ indienen).

Op 31 oktober 2013 is het Advies reikwijdte en detailniveau uitbreiding opslagvoorzieningen OYSTER vastgesteld. Hierin is het Advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) in zijn geheel overgenomen. In het stuk zijn ook de eerder ingebrachte zienswijzen meegenomen.

MER en vergunningaanvraag

Het Advies reikwijdte en detailniveau vormt de basis voor het milieueffectrapport (MER). Het RID zal dit MER te zijner tijd samen met een vergunningaanvraag bij de minister van EZ indienen. Daarna volgt de vergunningprocedure. Iedereen krijgt dan de mogelijkheid om te reageren op het MER (‘in te spreken’).