Beter toezicht op naleving mensenrechten en rechtstaat in Europa

Het toezicht op de naleving van internationale verplichtingen op het gebied van mensenrechten, rechtsstaat en democratie wordt verbeterd. Dat hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten tijdens hun  jaarlijkse bijeenkomst in Straatsburg. De ministers zullen meer met elkaar in debat gaan over de belangrijkste tekortkomingen in de 47 lidstaten van de Raad van Europa. Hiermee wordt een belangrijke politieke impuls gegeven aan het beter naleven van de aangegane verplichtingen. Ook wordt de inzet van de monitoringsmechanismen verbeterd, en de assistentie van de Raad van Europa aan de lidstaten wordt meer toegesneden op de belangrijkste uitdagingen van die landen.

Timmermans met Thorbjørn Jagland, secretaris generaal van de Raad van Europa

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) nam deel aan het ministeriële overleg en is blij met de nieuwe, effectievere aanpak. De nieuwe werkwijze is ook goed nieuws voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof kampt nog steeds met flinke achterstanden. Betere naleving van verplichtingen door de lidstaten zal uiteindelijk de werklast van het Hof verlichten.

De Raad van Europa is een pan-Europese organisatie waarvan bijna alle Europese landen lid zijn. De organisatie werd in 1949 opgericht met het doel de vrede in Europa te bewaren door de vorming van een internationaal systeem van gemeenschappelijke waarden. Meest bekend is het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het daarbij behorende Straatsburgse Hof. In de loop der jaren heeft de Raad een uitgebreid systeem van internationale verplichtingen ontwikkeld, bijvoorbeeld op het terrein van het tegengaan van racisme en intolerantie, maar ook van corruptie en cybercrime.