Benoeming lid Raad voor de Rechtspraak

De heer mr. C.H.W.M. Sterk treedt toe als lid van de Raad voor de Rechtspraak. De ministerraad heeft op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie besloten hem voor te dragen voor benoeming. De voordracht is mede gebaseerd op een aanbeveling vanuit de Rechtspraak, met betrokkenheid van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en adviezen van medezeggenschapsorganen. De benoeming gaat in op 1 juli 2013.

De heer Sterk (1962) is op dit moment raadsheer bij de Hoge Raad der Nederlanden. In de periode september 2009 tot 1 januari 2012 was hij tevens voorzitter van de sector strafrecht en lid van het algemeen bestuur van de Hoge Raad. Verder is hij vice-voorzitter van de Klachtencommissie Seksueel misbruik Rooms-katholieke kerk.

Er is per 1 april een vacature ontstaan bij de Raad voor de Rechtspraak vanwege het aflopen van de zesjarige ambtstermijn van toenmalig voorzitter mr. F.W.H. van den Emster. Een nieuwe voorzitter van de Raad zal later worden benoemd, op voordracht van de minister van Veiligheid en Justitie.

De algemene taak van de Raad voor de Rechtspraak is het bevorderen dat de gerechten in Nederland hun werk – rechtspreken – goed kunnen doen. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, in het bijzonder de minister van Veiligheid en Justitie.