Minister Ploumen naar jubileumtop Afrikaanse Unie en op werkbezoek in Uganda

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) neemt op zaterdag 25 mei deel aan de top van de Afrikaanse Unie (AU) in Addis Abeba waar het vijftigjarige bestaan van de organisatie wordt gevierd. Aansluitend op 26 en 27 mei brengt zij een werkbezoek aan Uganda.

Matoke markt in Kampala, Uganda. Foto: Wikimedia Commons

In Uganda spreekt Ploumen met de ministers voor Buitenlandse Zaken, Landbouw, Justitie en Binnenlandse Zaken, alsmede Ugandese parlementsleden, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. De minister zal zich laten informeren over de sociale, economische en politieke ontwikkelingen in het land en de wijze waarop Nederland hulp en handel met Uganda kan combineren.

Daarbij zal veel aandacht uitgaan naar voedselzekerheid, rechtsstaat, mensenrechten en de rol die Uganda speelt in zowel de Grote Meren regio als ook de Hoorn van Afrika. Een aantal Nederlandse investeerders met interesse in agri-finance en zuivelproductie zal de minister tijdens het werkbezoek vergezellen.

Op het programma staan onder meer bezoeken aan de Child Labour Free Zone in Entebbe, de vrouwengevangenis in Luzira en een Ugandees-Nederland bedrijf voor diergeneesmiddelen. De minister heeft ook gesprekken met verdedigers van mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten, landrechten en mensen die zich inzetten voor corruptiebestrijding. Ook verantwoorde olie exploitatie zal in verschillende gesprekken aan de orde komen.

Tijdens deze bezoeken wil Ploumen bovendien een eerste stap zetten om het handelsoverleg tussen Europa en diverse Afrikaanse regio’s vlot te trekken. Daartoe spreekt zij onder andere met de Ugandese minister van Handel. 

De AU werkt aan Afrikaanse economische integratie, vrede, stabiliteit en duurzame ontwikkeling en heeft zich ontwikkeld tot de belangrijkste intergouvernementele organisatie in Afrika. Daarmee is de AU een belangrijke partner voor Nederland en de EU in de strijd tegen armoede en conflict op het Afrikaanse continent.