Minister Schultz op watermissie naar Birma

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) brengt van 27 tot en met 31 mei een werkbezoek aan Birma. Ze bespreekt op verzoek van het land met diverse kabinetsleden hoe Nederland kan bijdragen aan de verdediging tegen overstromingen en het verbeteren van het waterbeheer. Daarnaast wil Nederland een politiek signaal geven ter ondersteuning van de recente democratische hervormingen in Birma.

Grote delta

“In Birma zijn grote hervormingen gaande, zowel politiek als economisch. Het leven na een militair regime begint met vallen en opstaan. Juist in zo’n fase is het belangrijk het land te steunen”, verklaart minister Schultz. Birma is de laatste grote delta die opengaat voor de buitenlandse markt. “Hier liggen unieke kansen voor de Nederlandse water- en bouwsector. Investeringen in het land zullen het welzijn van de lokale bevolking ten goede komen.”

Bedrijvenmissie

Schultz is de eerste Nederlandse minister die na het militaire bewind een bilateraal bezoek brengt aan Birma. Ze leidt een bedrijvenmissie, waaraan onder meer Arcadis, RoyalHaskoningDHV, Deltares, Van Oord, Shell, Philips en de TU Delft deelnemen. In 2008 kwamen in Birma door de cycloon Nargis 140.000 mensen om het leven. Nederland heeft de kennis en kunde in huis om het land beter tegen het water te beschermen. Ook kunnen we helpen bij de watervoorziening in de landbouw, drinkwatervoorzieningen, transport over water, waterkracht en ecologie. Schultz: “Nu er meer openheid is en de EU-sancties tegen het land zijn opgeheven is er veel te doen op alle terreinen van integraal waterbeheer. Dit schept kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.”

Programma

Minister Schultz bezoekt op dinsdag 28 en woensdag 29 mei de stad Naypyidaw, het huidige regeringscentrum. Op donderdag 30 mei is ze in Yangoon. In Naypyidaw houdt ze een toespraak bij het seminar Towards a safe and sustainable water management in Myanmar. Ook heeft ze werkbesprekingen met de ministers van  Landbouw en Irrigatie, Transport, Energie en minister Soe Thein van het President Office. In Yangon gaat de minister op veldbezoek langs het waterfront van Yangon en vindt een receptie plaats waar het Nederlandse en Birmese bedrijfsleven elkaar ontmoeten.