Persconferentie na ministerraad 24 mei 2013

Video van het statement van minister-president Rutte na de ministerraadvergadering van 24 mei 2013. De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid. De uitgeschreven tekst is ook na te lezen.

RUTTE:
Ik heb in de ministerraad kort verslag gedaan van de Europese Raad afgelopen woensdag en ook van het gesprek met Duitsland gisteren in Kleef. Ik heb gemeld dat de Europese Raad in mijn ogen een hele nuttige bijeenkomst was. We hebben gesproken over de interne markt voor energie – dat gaat om zaken als leveringszekerheid, om veiligheid, duurzaamheid en prijsvorming), maar ook hebben we gesproken over het tegengaan van belastingfraude en belastingontwijking en ik heb de voorzitter van het Europees Parlement, Schultz, aangesproken over de extra claim voor de EU-begroting 2013, waar zoals bekend Nederland tegenstander van is. Belangrijke onderwerpen. Het gaat bijvoorbeeld bij de belastingfraude om grote bedragen. 1000 miljard opgeteld per jaar. Dus dat is ongeveer het nationaal inkomen van Spanje. Of zo’n beetje de hele zeven jaar begroting van de Europese Unie. Dus het goed dat we daarover afspraken hebben gemaakt, al zal nog heel veel nu ook in praktijk moeten worden omgezet in wet- en regelgeving en concrete uitwerking. Het is vooral van belang omdat ieder land waar mensen netje hun belasting betalen, waar bedrijven netjes hun belasting betalen zich natuurlijk kapot ergeren aan mensen die zich niet aan de regels houden.

Gisteren was er een bijzondere bijeenkomst in Kleef. Een mooie gelegenheid om de goede betrekkingen tussen Nederland en Duitsland nog eens te bestendigen. Die zijn goed. We hebben heel goed contact op economisch, politiek, sociaal en cultureel gebied. Het centrale thema gisteren was duurzame groei. Dan gaat het over zaken als innovatie, energiezekerheid, maar ook financiële duurzaamheid. Duitsland en Nederland hebben de ambitie op dergelijke terreinen gezamenlijk ook een voortrekkersrol te vervullen. Henk Kamp heeft gisteren nog eens voorgerekend dat na het blok Canada, Verenigde Staten, het blok Nederland-Duitsland behoort tot het op een na sterkste handelsblok in de wereld qua onderlinge export en import. En ik kan zeggen dat niet alleen Henk Kamp, maar alle aanwezige collega’s; Frans Timmermans, Wilma Mansveld, Jet Bussemaker, Ronald Plasterk en ikzelf natuurlijk: wij het een zeer geslaagde bijeenkomst vonden. Die zal zeker een vervolg krijgen.  

In de ministerraad hebben we verder de Voorjaarsnota vastgesteld voor 2013. Die zal later vandaag of uiterlijk maandag naar de Tweede Kamer worden gestuurd als de laatste aanpassingen zijn gedaan. Daarnaast hebben we ingestemd met wetgeving die erop toeziet dat er toezicht mogelijk is op zware criminelen, na het uitzitten van hun straf, dat die onder voorwaarden extra toezicht kunnen krijgen. Daarbij is vooral van belang dat je probeert de kans op herhaling, terugvalgedrag, probeert te verminderen. Het gaat om mensen waarbij die kans op herhaling groot is. En het is zaak om in dergelijke gevallen extra toezichthoudende maatregelen te kunnen opleggen. Het kan dan gaan, afhankelijk van het soort misdrijf, van een consumptieverbod op drugs, alcohol etcetera tot een gebiedsverbod, een reisverbod of een verplichting om zich onder behandeling te stellen van een deskundige of een zorginstelling, of om een bepaald soort vrijwilligerswerk te vervullen. Stuk voor stuk maatregelen die kunnen bijdragen aan een veiliger Nederland en dat is een van de doelstellingen van dit kabinet.